Tweede pole voor Verstappen na perfecte kwalificatie

GP van BraziliëHij dacht hem een paar weken geleden al te pakken te hebben, maar in Mexico werd Max Verstappen zijn tweede pole position ontnomen. In Brazilië was het vanavond raak, na een sublieme kwalificatie start de Nederlander morgen vanaf de eerste startplek.

Volledig scherm
© BSR Agency

Door Rik Spekenbrink

Een paar maanden na de eerste ‘pole’ uit zijn carrière, gescoord in Hongarije, heeft Verstappen dan toch het tweede streepje achter zijn naam. En hoe. Hij werkte in São Paulo een perfectie kwalificatie af, met een snelste tijd in alle drie de sessies. Aan zijn 1,07,508 kwam niemand. Sebastian Vettel en Lewis Hamilton beginnen morgen vanaf de tweede en derde plek aan de Grote Prijs van Brazilië.

Verstappen bezorgde daarmee ook teambaas Christian Horner het ideale verjaardagscadeau. De Brit is vandaag 46 jaar geworden en hoopte al die te kunnen vieren met een pole position. ,,Dit was het beste presentje dat ik kon krijgen”, zei Horner over de boordradio. Verstappen: ,,Dit was erg, erg goed.”

In Mexico noteerde Verstappen vorige maand ook de snelste tijd, maar kreeg hij een gridstraf van drie plekken voor het negeren van een gele vlag. Die pole position telde officieel niet. Maar op één van zijn andere favoriete banen lukte het nu dus wel.

Volledig scherm
© BSR Agency

Verstappen had tot dusver een ‘P4’ als beste resultaat op zaterdag in Brazilië. Maar zijn Red Bull ‘gaat’ de laatste tijd als een zonnetje. ,,We begrijpen de auto beter”, zei hij er afgelopen donderdag over, enigszins cryptisch. Het chassis is verbeterd, de Honda-motor loopt net een tandje harder en die combinatie was bij de voorlaatste grand prix van het kalenderjaar ruim voldoende om de snelste te zijn.

In de vrije trainingen voorafgaand aan de kwalificatie zaten de teams al dicht op elkaar. Vrijdag was Ferrari het snelst, voor Max Verstappen, zaterdagochtend bleef wereldkampioen Lewis Hamilton de Nederlander net voor in de laatste sessie.

Verstappen begon direct overtuigend aan de kwalificatie. Hij noteerde in het eerste deel, Q1, de snelste tijd. In Q2 ging hij nog eens zeven tienden harder en was opnieuw de snelste man op de baan. De marge met de rest was ditmaal een stuk groter. Verstappen kon het veilig bij één run houden en zich voorbereiden op de beslissende twaalf minuten.

Zijn eerste omloop in Q3 was niet vlekkeloos, Verstappen was langzamer dan in Q2, maar was nog altijd nipt de snelste. Als eerste van de toppers begon hij aan de ultieme ‘flying lap’. Verstappen verbeterde zich, kwam nagenoeg aan zijn snelste tijd en zag daarna zijn concurrenten zich daar één voor één op stukbijten.

,,De auto was echt goed”, zei Verstappen in het korte interview meteen na de kwalificatie. ,,In Q1 vloog ik echt, het was een leuke kwalificatie. De temperatuur van het asfalt veranderde wat en ik probeerde een andere lijn, maar uiteindelijk is het allemaal goed afgelopen in Q3.”

Uiteraard geeft het starten vanaf de eerste plek Verstappen een mooie kans om de Grote Prijs van Brazilië morgen te winnen. Daar leek hij vorig jaar al voor te gaan, maar een botsing met Esteban Ocon verstierde dat feestje, Verstappen werd tweede. Morgen heeft hij zijn kans op revanche.

Volledig scherm
Uitslag kwalificatie Brazilië. © AD