Volledig scherm
© Getty Images

Verstappen: Beetje regen maakt deze race nóg interessanter

Starten van de eerste startrij, tussen de Mercedessen. Een andere strategie. En regen. De Duitse GP biedt Max Verstappen op voorhand alle ingrediënten om heel aantrekkelijk te worden

Volledig scherm
© Getty Images

Door Arjan Schouten

Toto Wolff is er niet gerust op. Die Mercedessen van hem zijn heel het jaar al heersend. Lewis Hamilton is al een eeuwigheid ongeslagen in de regen. En de Hockenheimring is hét thuiscircuit van de Duitse equipe. Maar ja, die duivelse Nederlander op P2 baart hem toch een beetje zorgen. ,,Voorafgaand zie ik voor ons één bedreiging en zijn naam is Max Verstappen”, zo vertelde de teambaas van Mercedes gisteren na de kwalificatie.

De Ferrari’s zijn vanwege een dramatisch mislukte kwalificatie vanaf P10 (Charles Leclerc) en P20 (Sebastian Vettel) niet direct een factor om rekening mee te houden voor Mercedes. De rest van het veld kunnen ze in principe onder alle omstandigheden makkelijk aan, behalve Verstappen dan. Dus is het niet zo gek dat ze binnen het Duitse kamp voornamelijk naar de Nederlander kijken, als het over de race van vanmiddag gaat. De elfde van het seizoen waarin Mercedes al negen races won. Alleen Verstappen wist er ook eentje op zijn naam te schrijven. In Oostenrijk, toen hij ook van P2 startte, net als vanmiddag in Baden-Württemberg. Maar toen wel onder totaal andere omstandigheden. Kurkdroog en zomers warm, met temperaturen boven de dertig graden die zorgden voor koelingsproblemen bij Mercedes. Daar lopen ze vanmiddag niet tegenaan, want in Duitsland is het na een serie tropische dagen behoorlijk afgekoeld. Bovendien starten ze hier met een nieuw chassis dat de koelingsproblemen van de motor weg moet nemen.

Bekijk hieronder de hoogtepunten van de kwalificatie.

Laat regen maar komen

Volledig scherm
© ANP

Tegelijkertijd gaat regen dan weer voor flink wat onvoorspelbaarheid zorgen, vanmiddag. Want reken maar dat het niet droog blijft. Sinds gisteravond onweer de ergste warmte verdreef uit het midden van Duitsland, valt de ene bui na de andere. De Porsche Cup werd vanmorgen zelfs afgelast vanwege flinke regenval en crashes.

Vorig jaar speelde een plaatselijk buitje boven een deel van de Hockenheimring al een belangrijke rol. Verstappen wisselde als enige naar intermediates. Maar toen de baan meteen weer opdroogde moest hij weer naar binnen en vertroebelde zijn uitzicht op het podium. Vettel verloor als leider van de race zelfs zijn Ferrari op de vochtige baan en moest zijn leiderspositie in het wereldkampioenschap na de Duitse GP definitief inleveren.

,,Max presteert zeer goed onder deze lastige omstandigheden’‘, liet Wolff al optekenen. ,,Daarom vormt hij een serieuze bedreiging voor ons.”

De teambaas liet even na om te noemen dat zijn coureur Lewis Hamilton doorgaans ook briljant is onder nattige omstandigheden. ,,Van mij mag de regen komen. Veel beter voor ons dan de hitte’’, zo vertelde de vijfvoudig wereldkampioen twee dagen terug al.

Verstappen gaf eerder al aan dat de omstandigheden hem niet zo uitmaken. Droog, regen, hij vindt het allemaal prima. Dat komt ook omdat hij in de RB15 amper in de regen heeft gereden. Dan kan je wel het stempel ‘regenmeester’ opgedrukt hebben gekregen vanwege mooie races in bijvoorbeeld Brazilië (2016), maar als je auto nu niet vooruit komt onder nattige omstandigheden dan is dat weinig waard.

Volledig scherm
Verstappen start vanmiddag tussen de Mercedessen van Lewis Hamilton en Valtteri Bottas. © BSR Agency

Wat het ook wordt, vanaf P2 ziet hij genoeg kansen. ,,Vanaf de eerste startrij is alles mogelijk", gelooft Verstappen. ,,Ik ga proberen de Mercedes te volgen. En natuurlijk ga ik ze proberen uit te dagen.”

Verstappen start op softbanden, waar de Mercedessen op mediums staan. ,,Ik start met een andere strategie wat eigenlijk niet helemaal zo gepland was, maar we gaan wel zien hoeveel verschil dat gaat maken bij de start”, aldus Verstappen. ,,Ik zit er dicht op en krijg een mooie kans, want ik heb gewoon een goede auto. Het wordt natuurlijk afwachten wat het weer gaat doen, maar een beetje regen zou nog voor wat meer spektakel kunnen zorgen.”

Volledig scherm
© Getty Images