Max Verstappen
Volledig scherm
Max Verstappen © Getty Images

Verstappen: De derde plek, daar gaan we voor

Voor winst in Spanje is een godswonder nodig, beseft Max Verstappen. Mercedes is veel te snel, maar Ferrari kan hij bijbenen. Dus focust de Limburger zich vanmiddag minimaal op de laagste trede van het podium. ,,Daar gaan we voor vechten.”

Door Arjan Schouten

Als om 15.10 uur Nederlandse tijd misschien wel voor de laatste keer ooit de startlichten uitfloepen boven het asfalt van Circuit de Catalunya, bestaat de kans dat het vooral weer een tweestrijd wordt tussen twee Mercedessen. Houdt wereldkampioenschapsleider Valtteri Bottas vijfvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton tot de geblokte vlag achter zich, dat is vooraf de vraag. Niet óf Mercedes wint, maar wié van Mercedes wint. Zoveel indruk hebben ze wel gemaakt, de eerste vier races en gisteren nog in de kwalificatie.

Om van die zilverpijlen te winnen, weet Max Verstappen dat hij het grote geluk aan zijn kant moet hebben, net als drie jaar terug. Toen klapten de twee Mercedessen na een paar bochten op elkaar en profiteerde Verstappen in zijn eerste race voor Red Bull Racing optimaal door af te rekenen met de Ferrari’s. Die rode bolides daar focust hij zich vandaag ook op. Gekwalificeerd als vierde start hij tussen Sebastian Vettel en Charles Leclerc in. En aangenomen wordt dat Red Bull op racetempo moet kunnen wedijveren met de Duitser en de Monegask. ,,Er is zeker een kans op de derde plek, dus daar gaan we voor”, zo verwoordt de Nederlander het zelf. ,,Mercedes is rap, al denk ik wel dat we er in de race wat dichter bij in de buurt kunnen komen. Maar we gaan zeker vechten voor het podium.”

Na een podiumplaats bij de seizoensopener in Australië scoorde Verstappen drie vierde plaatsen in Bahrein, China en Azerbeidzjan. Daarmee staat hij vierde in het kampioenschap, ook tussen Vettel en Leclerc. Een derde plaats voor Vettel zou hem weer langs de Duitser kunnen brengen. ,,Dat Max op de tweede startrij staat, geeft ons vertrouwen voor de Grand Prix”, vertelde teambaas Christian Horner, die weinig kwijt wilde over de strategie. Gaat Red Bull weer voor een éénstopper, net als vorig seizoen toen Verstappen derde werd? Of toch een tweestopper? ,,Een interessante kwestie, dat gaan we zien”, zo hield Horner zijn kaarten nog even op zak. ,,We hebben een beetje geluk nodig, maar we gaan het gevecht zeker aan.”

Zou Max Verstappen ooit verslagen kunnen worden door een vrouw? Is het eerlijk om mannen en vrouwen samen te laten racen? Bekijk hier de antwoorden van bewegingswetenschapper dr. Karin Gerrits: