Verstappen: Gat met Mercedes is duidelijk te groot

Mercedes ijzersterkBijna een volle seconde. Max Verstappen had in Spanje op een kleiner gat met Mercedes gehoopt dankzij nieuwe updates. ,,Die hebben echt wel geholpen, maar die van hun nog meer.‘’

Door Arjan Schouten

Allemaal met aanpassingen aan de bolides naar Barcelona getrokken, waar Mercedes iedereen weer een draai om de oren gaf. Het voelde bijna als een anti-climax, de kwalificatie in Spanje. Er was al een gat met de Duitsers en dat gat werd alleen maar groter. Zo bleef Max Verstappen negen tiende van een seconde achter de pole-tijd van Valtteri Bottas. ,,Natuurlijk ga je dat verschil met Mercedes niet zomaar dichten, dat weet ik ook wel. Maar dit gat is gewoon duidelijk te groot”, reageerde Verstappen, die niet eens enorm verrast was, gezien de krachtsverhoudingen van de laatste jaren. ,,Ze hebben het bij Mercedes gewoon heel goed voor elkaar, dus spring je daar niet opeens voor. Dat zei ik voor dit weekend ook al. En ik denk ook wel dat onze updates geholpen hebben. Maar die van hun dus net wat meer.”

Volledig scherm
© AFP

Het was de conclusie die ze ook bij Ferrari moesten trekken. In het tempo van Verstappen strandden ook de Italianen ver achter Mercedes, dat morgen gokt op een vijfde één-tweetje op rij. Zo kan het wel eens een heel saai kampioenschap worden. Zeker wat de constructeurs betreft. ,,Dat is het de laatste paar jaar toch altijd al geweest”, meende Verstappen, die met de Honda-motor had gehoopt het gat met Mercedes wat te dichten. ,,Natuurlijk hoop je dat het beter wordt, maar op dit moment nog niet.”

Vertrouwen

Volledig scherm
© BSR Agency

Bij Red Bull spraken ze na de kwalificatie het vertrouwen uit in de Japanners, ze hamerden erop dat een proces met een nieuwe motorleverancier altijd tijd nodig heeft. Technisch adviseur Helmut Marko keek meteen in een glazen bol en voorspelde dat het gat in de kwalificaties na de zomerstop wel zo’n beetje gedicht moet zijn. Maar Verstappen deed zelf niet mee aan die voorspellingen. ,,Ik zie het allemaal wel, laten we maar focussen op nu. Gewoon op dit moment.”

De kwalificatie mocht dan enigszins als een sof voelen, maar dat hij met de Ferrari’s kon wedijveren leverde ook wel weer iets positiefs op. Startend vanaf P4 lonkt morgen misschien dan toch het podium in Barcelona. ,,Er is een kans op de derde plek. Dus daar gaan we voor.”

Plezier

Racen met het besef dat een derde plaats normaal gezien het hoogst haalbare is. Of hij daar nog plezier uit haalt, kreeg hij als vraag. ,,Nee, ik ben liever thuis’’, zo counterde hij, wat cynisch. Om dan te vervolgen: ,,Natuurlijk wel. Ik doe wat ik leuk vind. Rijd bij een topteam. Het zou erger zijn als ik bij Williams reed. Zo slecht is het allemaal nog niet. Het kan allemaal nog veel slechter. En dat besef is er echt wel bij mij.”

Volledig scherm
© BSR Agency
Max Verstappen baalt ervan dat het gat met Mercedes is gegroeid.
Volledig scherm
Max Verstappen baalt ervan dat het gat met Mercedes is gegroeid. © AFP