Volledig scherm
Max Verstappen. © EPA

Verstappen: Gooi dat strafpuntensysteem in de prullenbak

Formule 1Voorafgaand aan het raceweekend in Austin uitte Max Verstappen zijn onvrede over het strafpuntensysteem in de Formule 1. Twaalf ‘penalty points’ over een periode van twaalf maanden betekent nu één race schorsing. ,,Ik vind het schandalig.”

Door Arjan Schouten

Hij kreeg er weer eentje aan zijn broek, bij de laatste Grand Prix in Japan. Een strafpuntje. Voortvloeisel van de vijf seconden tijdstraf die hij kreeg na het hinderen van Kimi Räikkönen in de chicane. En Max Verstappen is die ‘penalty points’ die achteraf nog eens bovenop de straffen in de race komen, kotsbeu. ,,Ze moeten dat systeem lekker in de prullenbak gooien,” adviseert de Limburger in Amerika.

Poll

Het huidige strafpuntensysteem is veel te zwaar

  • Ja, de straffen zijn te groot (91%)
  • Nee, het is juist goed zo (9%)
8543 stemmen

De Nederlander van Red Bull Racing heeft nu acht strafpunten op zijn licentie, nog vier en hij moet één race van de zijkant bekijken. Tegelijkertijd raakt hij er na de Grand Prix van Amerika meteen weer eentje kwijt die hij in Austin vorig jaar moest incasseren. De punten blijven immers maar twaalf maanden staan.

,,Ik blijf het belachelijk vinden dat je voor elke tijdstraf ook nog eens één of twee van die strafpunten krijgt’‘, vervolgt Verstappen. ,,Het is wel een buitenproportioneel. Als ze vinden dat er te vaak iets gebeurt met een coureur, schors je hem toch een wedstrijd. Daar heb je die stomme punten niet voor nodig. Want als je nu elke keer iets heel kleins hebt, kan daar uiteindelijk een heel grote straf uit ontstaan. Ik denk sowieso niet dat er veel coureurs zijn die een race schorsing hebben verdiend in de Formule 1-historie. Ja, als je een enorme startcrash hebt veroorzaakt of zo, dat is een ander verhaal. Maar van die kleine dingen en dan uitkomen op zo’n straf. Ik vind het schandalig.”

Volledig scherm
The Circuit of The Americas in Austin, Texas. © Getty Images