Verstappen: Ik ga niet liegen, Mercedes verslaan wordt héél lastig

SamenvattingHij start als tweede aan de laatste race van 2019, maar veel fiducie in de zege heeft Max Verstappen niet in Abu Dhabi. ,,Mercedes is hier zo snel.”

Door Arjan Schouten

Hij is de laatste coureur die een Grand Prix gewonnen heeft, twee weken terug in Brazilië. Hij start op de eerste startrij, morgen op het circuit van Yas Marina. Maar ondanks al die mooie bespiegelingen gelooft Max Verstappen niet dat hij veel kans maakt om zijn vijfde seizoen af te sluiten met nog een vierde zege.

Volledig scherm
Bottas (tweede tijd maar gridstraf), polesitter Hamilton en Verstappen. © AP

De baan in Abu Dhabi is er niet een waar inhalen een makkie is en daar komt nog eens bij dat er een zesvoudig wereldkampioen in een wel heel dominante Mercedes schuin voor zijn neus van poleposition start. Lewis Hamilton, die er op gebrand is om het jaar waarin hij voor de zesde keer de wereldtitel pakte ook in stijl af te sluiten. Als seizoen 2019 dooft met veel vuurwerkgeweld in het Midden-Oosten wil Hamilton nog één keer het stralende middelpunt zijn. En daar heeft hij ook uitmuntende papieren voor, want Mercedes won hier alles in het hybride tijdperk sinds 2014. De grootste concurrentie komt dus van binnenuit, maar zijn teammaat Valtteri Bottas start helemaal van achteren.

Volledig scherm
© Getty Images

De concurrent die hem dus pijn moet doen is Verstappen, doorgeschoven naar P2 vanwege de gridstraf voor Bottas. Maar die lijkt zich bij voorbaat al niet teveel illusies te maken voor morgen. ,,Of ik hier kan winnen? Tja, daar ga je altijd wel vol voor, natuurlijk. Maar ik moet het ook wel realistisch blijven bekijken”, weet Verstappen. ,,Mercedes is hier extreem snel. Heel erg dominant. En natuurlijk ga ik er wel alles voor doen. Maar ik ga niet liegen, Mercedes hier kloppen wordt gewoon heel erg lastig.”

Dat hij op P3 en uiteindelijk dus P2 kwalificeerde leek de Limburger al als een verrassing te zien. Nooit pakte hij hier een top-5 positie op de zaterdag. ,,Ik denk dan ook niet dat ik het hier heel veel beter had kunnen doen. De perfecte ronde bestaat niet, maar deze was wel heel goed”, aldus de Nederlander van Red Bull Racing. ,,We hebben geprobeerd er nog korter bij Mercedes op te zitten, maar in de derde sector verloren we daar dan net weer teveel tijd voor. Maar goed, ik vind het alsnog heel positief waar we nu staan.”

Op de eerste startrij, startend op mediums, net als Hamilton. En beide Ferrari’s achter zich. Verstappen: ,,Lekker slapen nu en morgen gaan we een beetje plezier maken op het circuit.”

Volledig scherm
© AFP