Volledig scherm
Max Verstappen. © Getty Images

Verstappen in Boedapest: Rijden als omaatje en biertje met Ricciardo

TrackrecordVoorafgaand aan alle 21 Formule 1-races duikt AD Sportwereld per circuit in het track record van Max Verstappen. Deel twaalf van Max’ trackrecord: de GP van Hongarije, waar de Nederlander altijd in de top-5 eindigde.

Door Arjan Schouten

Optredens: 3
Finishes: 3
Uitvalbeurten: 0
Beste kwalificatie: 4de (2016)
Beste race-resultaat: 4de (2015)
Aantal WK-punten: 32

Die Hungaroring, hij ligt Max Verstappen wel. Drie keer geracet op het 4,3 kilometer lange circuit met veertien bochten, drie keer gefinisht. En drie keer dik in de punten. Al wacht hij er nog wel op zijn eerste podium.

Zijn beste resultaat? Gek genoeg in zijn eerste jaar, bij Toro Rosso. Vierde, na een start vanaf plaats negen. In wat toen pas zijn tiende race was, zijn beste resultaat ooit. Een sensatie, heette het. In een race die bol stond van de incidenten, profiteerde Verstappen ondanks het ophalen van een nieuwe voorvleugel een een tijdstraf optimaal van alle pechgevallen in het topveld. ,,Een paar ronden voor het einde vroeg ik op welke positie ik eigenlijk reed en toen zei m’n engineer P4. Ik was sprakeloos, vroeg me af wat er allemaal gebeurd was voor me. Dit is als een droom me, dit had ik nooit verwacht in m’n eerste seizoen’’, vertelde Verstappen destijds.

Volledig scherm
Max Verstappen. © ANP

Een jaar later, al gepromoveerd naar Red Bull Racing, kwalificeerde de Limburger zich als vierde op de Hungaroring. Logischerwijs waren de verwachtingen dus hooggespannen, maar net als eerder dat jaar in Monaco liep het uit op een anti-climax. Vooraf had hij Hongarije aangevinkt als een grote podiummogelijkheid, maar worstelend met zijn tempo zakte hij zelfs nog een positie in de race. ,,Ik rijd als een omaatje’’, mopperde hij al vroeg over de boordradio, waarna hij posities inleverde bij een matige pitstop. Na podiumplekken op Silverstone en de Red Bull Ring moest hij het doen met een vijfde plaats en kritiek van Kimi Räikkönen, die meende dat de Nederlander te agressief verdedigde. ,,Maakt mij geen zak uit. Hij moet maar oppassen, toch’’, reageerde Verstappen op Ziggo zoals de wereld hem al kende. Onaangedaan en zonder blad voor de mond.

Komeet

Zijn minst plezierige race op Hungaroring volgde in 2017. Als een komeet weg vanaf plaats vijf, maar na een paar bochten verremde hij zich in een poging om zijn positie te behouden. Daarbij tikte hij teamgenoot Daniel Ricciardo aan, voor wie het meteen einde race was. Woedend was de Australiër, die Verstappen een slechte verliezer noemde en excuses eiste. ,,Doet hij dat niet dan hebben we een probleem’’, meldde hij op Ziggo.

En dus zag het journaille Verstappen kort na de verder vrij saaie race met twee biertjes naar de pitbox lopen voor een goed gesprek. ,,Excuses aan Daniël. Dit was natuurlijk het laatste wat ik wilde. Het was absoluut niet mijn bedoeling om tegen hem aan te rijden’’, reageerde Verstappen, die ook nog tien seconden tijdstraf kreeg. ,,Terecht? Nou, ja, kijk, ik heb iemand aangeraakt en die is uitgevallen.’’

Beluister hier de Formule 1-podcast Pitstop met AD-verslaggevers Arjan Schouten, Rik Spekenbrink en Tim Engelen. 

Volledig scherm
Max Verstappen vorig jaar voor de start van de Grand Prix van Hongarije met zwemster Femke Heemskerk. © Getty Images