Volledig scherm
© EPA

Verstappen moet genoegen nemen met vijfde plaats in Brazilië, Vettel wint

Tachtig punten scoorde Max Verstappen in de laatste vier races. In de GP van Brazilië kwamen er daar 'slechts' tien bij, met een vijfde plaats. Sebastian Vettel won zijn eerste race sinds de zomerstop, wereldkampioen Lewis Hamilton was uitblinker. En Verstappen? Die had een frustrerende middag.

Nabeschouwing

Volledig scherm
© AFP

Door Arjan Schouten

Hij was er zelf al bang voor, na de kwalificatie. Die Mercedessen en Ferrari's gingen in Brazilië te snel voor hem zijn. En zo geschiedde. Werkelijk geen moment maakte Max Verstappen aanspraak op het podium in Interlagos, laat staan op een derde zege in de laatste vijf races. De Limburger werd afgetekend vijfde achter winnaar Sebastian Vettel en dat bleek ook gewoon het hoogst haalbare. 

Hij startte als vierde en bleef lang vierde, tot Lewis Hamilton hem vanuit het achterveld met nog twaalf rondes te gaan ook nog voorbij stak, als laatste van de vier topauto's van Mercedes en Ferrari. Gestart vanuit de pitstraat en toch nog voorbij de beste Red Bull-coureur, de ontnuchterende conclusie van een middag racen waarin Verstappen na schitterende weken weer een bijrol speelde zoals hij zo vaak deed, eerder dit jaar. 

Voor het eerst sinds het zomerreces won Vettel weer eens een race. Na zijn zege in Hongarije ging hij als leider in het wereldkampioenschap op vakantie, met nog alle kans op zijn vijfde titel en zijn eerste succes namens Ferrari. Maar na de zomer gaf hij werkelijk alles uit handen. In Brazilië toonde de Duitser weer zijn klasse met een sterke zege, maar veel zal dat succes niet meer veranderen aan het beeld van dit jaar. Niet dat het er echt nog toe deed ook, want het wereldkampioenschap was natuurlijk twee weken terug al beslist in het voordeel van Hamilton. En echt een uitdager was die Britse rivaal op het warme Interlagos niet.

Bekijk hier de samenvatting van de Grand Prix.

Volledig scherm
© Photo News

Zonder zijn concurrent, die na een crash in de kwalificatie vanuit de pitstraat startte, schoot Vettel geweldig uit de startblokken. Al in de eerste ronde had hij in z'n Ferrari polesitter Valtteri Bottas te pakken, via de binnenkant in de eerste bochtencombinatie. Wederom bleek de Fin van Mercedes als 'stand-in kopman' niet de gelijke van Hamilton. Achter Vettel werd hij wel afgetekend tweede, maar het was Hamilton die in een toch wat matte race de show stal, met een inhaalslag. In raketvaart schoot hij van achteren helemaal naar voren.

Lang leek Verstappen - startend vanaf P4 - uit de klauwen te blijven van de Britse wereldkampioen, maar in rondje 59, moest ook hij zich met twaalf rondes op de softs na wat verdedigen gewonnen geven. Bij P4 bleef het voor Hamilton, Kimi Räikkönen bleef in de laatste ronde net uit zijn greep en behield zijn podiumplaats.

Verstappen, die de eerste keer naar zijn zin ook al veel te laat naar binnen werd gehaald, had het eenmaal achter Hamilton wel gehad. Zijn auto was lang niet zo machtig als de laatste weken en met genoeg speling op collega Ricciardo wilde hij graag naar binnen voor nog wat laatste snelle rondjes. Waar het team aanvankelijk twijfelde, hield Verstappen zijn poot stijf. Op supersofts noteerde hij zo nog het snelste rondje van de dag en daarmee een ronderecord. Een troostprijs voor een weinig plezante middag.

Volledig scherm
© Photo News

LIVEBLOG

 geen nieuwe berichten

FINISH

1. Vettel
2. Bottas
3. Räikkönen
4. Hamilton
5. Verstappen
6. Ricciardo

70/71

Het gejojo houdt niet op: Hamilton komt niet voorbij aan Räikkönen!

Aan het einde van het rechte stuk komt hij tot op drie tienden, maar dichterbij komen lukt hem niet.

67/71

Hamilton zit vlak achter Räikkönen! Een halve seconde slechts!

65/71

Hamilton nadert Räikkönen. Er komt een strijd op de laatste podiumplek!


Max Verstappen klokt de snelste raceronde! Dat is ook gelijk een nieuw officieel ronderecord.

Verstappen maakt een pitstop, nadat hij aangeeft dat hij met deze banden niet kan rijden.

Ricciardo zit ruim genoeg achter hem, dus die mogelijkheid was er.

Verstappen doet gelijk een stuk rustiger aan om de motor niet onnodig te belasten. Hamilton is al uit het zicht verdwenen (+5 seconden) en achter Verstappen zit teamgenoot Ricciardo op 32 seconden.

60/71

Via de boordradio krijgt Verstappen te horen: 'Hier kan je niks aan doen. Zorg nu dat de auto de finish haalt.'

Vijfde plaats is het maximaal haalbare voor Verstappen.

De Mercedes is sneller, de banden zijn zachter en nieuwer, de motor is veel sneller op dit circuit én Hamilton kan DRS gebruiken.

Dit was onmogelijk voor Verstappen om de vierde plek vast te houden.

Tussenstand

1. Vettel
2. Bottas +2,907
3. Raikkonen +2,662
4. Verstappen +4,299
5. Hamilton +0,789

57/71

Twee seconden..

55/71

Verstappen worstelt met zijn banden, zo meldt hij via de boordradio. ,,Ze voelen als een steen." Hamilton nadert: 2,8 seconden.

54/71

Verstappen moet Räikkönen laten gaan, gat loopt op naar vijf seconden en Hamilton zit bijna aan de staart. Verschil is nog maar 3,3 seconden.

51/71

De tussenstand:
1. Vettel
2. Bottas +2,914
3. Raikkonen +2,280
4. Verstappen +3,610
5. Hamilton +5,999
6. Ricciardo +26,104

49/71

Lewis Hamilton krijgt te horen dat hij nog racet om het podium. Volgens de analytici moet hij Räikkönen en Verstappen nog bij kunnen halen.

Nadat Stroll eerder Verstappen al dwarszat, heeft nu Hamilton veel last van de Williamscoureur. Hij verliest meer dan een seconde!

Hamilton verkleint het gat naar 6,6 seconden. Kan Verstappen de vierde plek behouden?

Verstappen verloor veel tijd, omdat Gasly en Grosjean met elkaar aan het knokken waren om de veertiende plek.
Gat met Räikkönen is daardoor ook weer gegroeid naar 4 seconden.

45/71

Hamilton is enorm snel! Het gat met Verstappen slinkt al naar 8,3 seconden!

Tussenstand

1. Vettel
2. Bottas +2,578
3. Raikkonen +1,760
4. Verstappen +3,744
5. Hamilton +9,797

43/71

Daar zijn dan de pitstops voor Hamilton en Ricciardo!

Hamilton komt als vijfde weer de baan op, op 11,1 seconden van Max Verstappen. Ricciardo komt als zevende naar buiten.

laad oudere berichten
  1. Oproep: Wat is uw mooiste Max Verstappen-moment van 2018?

    Oproep: Wat is uw mooiste Max Verstappen-mo­ment van 2018?

    Formule 1-jaar 2018 kende voor Max Verstappen vele hoogtepunten. Elf podiumplaatsen en twee prachtzeges in Oostenrijk en Mexico. Maar wat was uw mooiste Max-moment van 2018? Bij welke Grand Prix zag u hem live in actie? Waar scoorde u een selfie met Max? Of een handtekening? Deel uw mooiste Max-moment in maximaal 150 woorden (evt. met foto) met ons via uwmaxmoment@ad.nl en wellicht haalt uw bijdrage op zaterdag 29 december de pagina’s van AD Sportwereld.