Max Verstappen heeft een confrontatie met Esteban Ocon na afloop van de Grand Prix van Brazilië.
Volledig scherm
Max Verstappen heeft een confrontatie met Esteban Ocon na afloop van de Grand Prix van Brazilië. © Ziggo Sport

Verstappen niet eerste coureur die ander naar de keel vliegt

De geschiedenis van de Formule 1 staat bol van de incidenten waarbij twee coureurs elkaar naar de keel vlogen. Gisteren kwam daar een nieuw hoofdstuk bij nadat Max Verstappen een paar duwen uitdeelde aan Esteban Ocon. Een terugblik op eerdere knokpartijen.

,,Je bent niet aan het racen. Je rijdt als een f*cking idioot!”, roept Ayrton Senna na de Japanse Grand Prix in 1993. ,,Je bent geen coureur, maar een f*cking idioot!” En prompt kreeg Irvine een klap te verwerken. De jonge Ier pakte tijdens zijn eerste race in de Formule 1 een punt door zesde te worden, maar hij wist zichzelf ook van een rondje achterstand te ontdoen door Senna in te halen. ,,Wat de f* dacht je te doen?”, vroeg Senna zich af. ,,Ik was aan het racen”, was het antwoord. ,,Racen? Je weet dat je de leiders als achterligger moet laten passeren?”

,,Als je snel genoeg was, zou dat geen probleem zijn geweest”, counterde Irvine. De coureur van Jordan was graag achter Senna gebleven als de Braziliaan voorbij was gegaan aan Damon Hill, de coureur met wie Irvine streed. Het weerwoord was duidelijk niet aan Senna besteed, want Irvine incasseerde een klap. De FIA was niet mild voor Senna en de drievoudig wereldkampioen werd voor twee races geschorst, met uitstel van zes maanden. De schorsing zat Senna nooit uit, want tijdens de Grand Prix van San Marino op het circuit van Imola overleed de legendarische Braziliaan.

Schumacher

Volledig scherm
© F1

Ook recordkampioen Michael Schumacher is niet onschuldig gebleven in zijn tijd in de Formule 1. In misschien wel één van de meeste legendarische Grands Prix ooit, de GP van België in 1998, had Schumacher een gigantische voorsprong  van meer dan dertig seconden op Damon Hill, op het moment dat hij bij achterblijver David Coulthard kwam. De Schot wilde ruimte maken voor Schumacher, maar minderde vaart terwijl hij op de racelijn bleef rijden.

Door de enorme regenval kon Schumacher de McLaren niet ontwijken en klapte er vol op. Nadat Schumacher de pitstraat bereikte (met slechts drie wielen aan zijn Ferrari), stormt hij richting de pitbox van McLaren om verhaal te halen. Dat het uiteindelijk niet tot een knokpartij kwam is te danken aan de heldhaftige monteurs die de Duitser tegenhouden.

Piquet

Volledig scherm
© F1

Nog een drievoudig wereldkampioen die over de schreef ging: in 1982 klapte Eliseo Salazar tijdens de Grand Prix van Duitsland op raceleider Nelson Piquet. De twee coureurs kwamen stil te staan aan de zijkant van de baan, stapten uit en Piquet vloog schoppend en slaand op de Chileen af.

Verstappen sr.

Ironisch genoeg was bij de laatste keer dat een raceleider uitgeschakeld werd door een achterblijver ook een Verstappen betrokken. In 2001, tijdens de Grand Prix van Brazilië, klapte Jos Verstappen bovenop de wagen van Juan Pablo Montoya. Tot een opstootje na afloop kwam het niet, mede omdat Jos uitgebreid zijn excuses aanbood. ,,Ik vind het vooral heel erg voor Montoya”, aldus Verstappen senior.

Bekijk hier de botsing tussen Ocon en Verstappen:

  1. Renault: ‘Geen haast met aanstellen vervanger Ricciardo’

    Renault: ‘Geen haast met aanstellen vervanger Ricciardo’

    Renault heeft geen haast met het zoeken naar een vervanger van Daniel Ricciardo, de Australische coureur die na dit seizoen vertrekt naar McLaren. ,,We moeten eerst weten hoe onze auto het doet in de races en we hebben dit jaar nog geen race gereden. De prestaties van de auto bepalen ook welk type coureur we zoeken", zegt teambaas Cyril Abiteboul tegen Motorsport.com. ,,Dus wil ik de tijd nemen voor we een keuze voor de coureur maken. Dat kan best nog een aantal maanden duren."