Verstappen op P4 in Melbourne, pole voor Hamilton

SamenvattingMax Verstappen start zijn vijfde Formule 1-seizoen morgenochtend (06.10 uur Nederlandse tijd) net als vorig jaar van plaats vier op Albert Park. De Nederlander volgde in de kwalificatie op gepaste afstand van Mercedes, maar hield nipt achter Sebastian Vettel wel Ferrari-coureur Charles Leclerc achter zich. Op pole position: Lewis Hamilton, voor de achtste keer in Melbourne.

Volledig scherm
Lewis Hamilton. © Getty Images

Door Arjan Schouten

Geen verstoppertje spelen meer in Australië. Vol gas werd er gereden in de kwalificatie, na een winter verstoppertje spelen. En toen bleek Mercedes gewoon weer oppermachtig. De complete eerste startrij kleurt morgen zilvergrijs. Lewis Hamilton pakte in 1.20,486 zijn zesde pole op rij in Albert Park, zijn achtste in totaal in Australië. Collega Valtteri Bottas volgde op één tiende als tweede, een halve tel voor Sebastian Vettel.

Max Verstappen greep achter dit trio net als vorig jaar wederom plaats vier en mag zo opnieuw wegrijden vanaf de tweede startrij in Melbourne, waar hij nog nooit bij de beste drie kwalificeerde.

Deel één van de kwalificatie zag er niet al te florissant uit voor Red Bull Racing, dit jaar voor het eerst met Honda-motoren. De renstal dacht er met één snelle run wel te zijn, maar de rest ging vlak voor het sluiten van de markt nog eens het asfalt op met veel verbeteringen. 

De uitslag van de kwalificatie

Volledig scherm
De uitslag van de kwalificatie. © AD Sportwereld

Verstappen ging veilig door op plaats tien, maar zijn nieuwe teamgenoot Pierre Gasly was de ongelukkige. De Fransman moet morgen zijn eerste GP namens Red Bull Racing starten vanaf de zeventiende plaats. ,,We zijn een beetje te optimistisch geweest met maar één run, we hadden niet gedacht dat de rest nog zoveel ging verbeteren’’, gaf hij teleurgesteld toe bij zijn rondje langs de camera’s.

Volledig scherm
Pierre Gasly. © Getty Images

In Q2 bewees Verstappen vervolgens met een prima derde plaats op zes tienden van een seconde achter Hamilton dat zijn werkgever gewoon verkeerd had gegokt in het eerste deel. In de laatste twaalf minuten was Verstappen na zijn eerste snelle ronde nog vijfde, maar overduidelijk maakte hij daarin een foutje, door bij het uitkomen van een van de bochten wat gravel mee te pakken. Als laatste begon hij aan zijn ultieme rondje Albert Park en met een verbetering schoof hij ten koste van generatiegenoot Charles Leclerc nog op naar P4. Morgen staat hij op de grid dus schuin naast Vettel en achter Valtteri Bottas voor zijn vijfde Australische Grand Prix.

Tim Coronel blikt in de Ochtend Show to go vooruit op het nieuwe Formule 1 seizoen. Bekijk hier de video:

Volledig scherm
Max Verstappen, © AFP
Volledig scherm
Max Verstappen. © Getty Images