Verstappen sluit seizoen af met tweede plek in race en als derde in de WK-stand

Met een tweede plaats achter Lewis Hamilton in de slotrace in Abu Dhabi stelde Max Verstappen zijn derde plaats in het wereldkampioenschap veilig. Knokken voor de zege zat er niet in, maar het gevecht met uitdager Charles Leclerc won hij overtuigend.

Volledig scherm
Max Verstappen maakt wat donuts na afloop van de race © AFP

Door Arjan Schouten

Slechts één kort moment van opwinding kende het slotstuk van Formule 1-seizoen 2019. En dat had die akelig saaie race in Abu Dhabi volledig te danken aan Max Verstappen, die nog wel even wilde laten zien wie achter Lewis Hamilton de kroonprins is. Voorbij gestoken door Charles Leclerc in de eerste ronde, moést en zou hij weer voorbij de Monegask terug naar P2. Dus haalde hij in de 32ste omloop het door hem zo vaak met succes beproefde recept van stal: extreem laat remmen en de concurrentie afbluffen. Binnendoor verschalkte hij zo met flink wat spierballengerol zijn twee weken jongere generatiegenoot, die wel aan de kant moest voor zoveel dadendrang. De coureur van Ferrari probeerde nog terug te prikken, maar die aanval wist Verstappen af te slaan, waarna de race wel gelopen was in Abu Dhabi.

Bekijk hier de inhaalactie van Verstappen op Leclerc:

Volledig scherm
Lewis Hamilton © AFP

P2, daar ging de invuloefening vooraan immers om. Wie ging winnen, was voor de start al wel zo goed als duidelijk. Zoals altijd op het asfalt van Yas Marina was Lewis Hamilton in zijn Mercedes weer van een totaal ander niveau. De Brit die al een maandje wereldkampioen is, maakte van zijn 250ste Formule 1-race een eenzaam feest ver voor de rest van het veld. Liefst op 17 seconden van Verstappen haalde hij de geblokte vlag na 55 rondjes, waarna het vuurwerk voor hem losbarstte boven de jachthaven van Yas Marina, waar hij al voor de vijfde keer won.

Verstappen tekende voor zijn negende podium van 2019, zijn 31ste in totaal. En hij verzekerde zich voor het eerst in zijn carrière van de derde plaats in het wereldkampioenschap, achter Hamilton en Valtteri Bottas.

Achter Verstappen tekende Leclerc nog wel voor plaats drie, net voor de neus van Bottas die helemaal van achteraan opgerukt was naar P4. Maar de teamleiding van Leclerc moet vanavond nog wel even uit komen leggen bij de FIA waarom er een afwijkend brandstofgehalte werd gemeten bij de controle voorafgaand aan de race. De verwachting is dat de Monegask nog een straf boven het hoofd hangt.

Hamilton

Volledig scherm
Max Verstappen © AFP

,,Wie had gedacht dat we aan het einde van zo’n seizoen nog de kracht hadden voor dit”, vertelde de ongenaakbare Hamilton na afloop van de race. ,,We hebben alles al binnen, qua titels. En dat we dit dan nog kunnen als team, dat vind ik prachtig.”

Verstappen was ook te spreken over de race, al gaf hij wel ruiterlijk toe dat Hamilton vandaag veel te snel was. ,,We hadden wat kleine probleempjes, al heeft dat niet veel invloed op posities gehad. We moesten op Ferrari focussen, Mercedes was hier gewoon te snel. En dat is gelukt. Het was een positief seizoen, om het dan af te sluiten als tweede en als derde in het WK, dat is heel positief. Nu opladen voor volgend jaar en nog sterker terugkomen.”

  1. Mercedes presenteert op Valentijnsdag nieuwe bolide

    Mercedes presen­teert op Valentijns­dag nieuwe bolide

    Mercedes onthult op Valentijnsdag de bolide waarmee Lewis Hamilton en Valtteri Bottas komend seizoen weer op jacht gaan naar de wereldtitel in de Formule 1. De Duitse renstal, die al jaren de koningsklasse van de autosport domineert, maakte bekend dat de presentatie op 14 februari wordt gehouden. "We zeggen niet dat je je plannen voor Valentijnsdag moet cancelen, maar je zou het waarschijnlijk wel moeten doen...", schrijft Mercedes in een bericht op Twitter.