Volledig scherm
Max Verstappen in gesprek met Charles Leclerc, de man die nu in Mexico vanaf pole position start. © Getty Images

Verstappen teruggezet van pole naar P4: ‘Heel teleurstellend dit’

GP van MexicoRuim twee uur waande Max Verstappen zich op pole position in Mexico-Stad. Vanavond rijdt hij echter als vierde weg, omdat de FIA hem na lang overleg een gridstraf van drie plaatsen gaf voor het negeren van een dubbele gele vlag.

Door Arjan Schouten

En toen, na ruim tweeënhalf uur wachten, kwam dan toch het pijnlijke verdict voor Max Verstappen dat iedereen aan zag komen. Niet starten van pole position aan de Mexicaanse grand prix, maar van P4. Drie plaatsen achteruit omdat hij in zijn laatste kwalificatieronde af had moeten remmen na de crash van Valtteri Bottas.

De elektronische waarschuwingsborden functioneerden op dat moment niet meer, omdat Bottas dat systeem had geraakt bij zijn crash. Maar volgens de stewards waren de wapperende gele vlaggen van de marshalls ook voor Verstappen prima zichtbaar. De Limburger vertelde eerder in de persconferentie dat hij de crash van Bottas mee had gekregen, maar niet die gele vlaggen. De stewards van dienst oordeelden dat hij die had moeten zien, omdat de coureur voor hem (Sebastian Vettel) ook reageerde door af te remmen.

Verstappen maakte het zichzelf niet gemakkelijk door in de persconferentie toe te geven dat hij geen vaart had geminderd (‘Zo zag het er niet uit, hè‘), toen hij de gecrashte Mercedes van Bottas links van hem in de boarding zag staan. Uit de data bleek namelijk later dat hij wel wat vaart had geminderd in een van de laatste mini-sectoren. In het verdict van de stewards is dat statement van Verstappen ook meegenomen, zo staat duidelijk vermeldt.

Reactie Max Verstappen
Max Verstappen, die ook twee strafpunten op zijn licentie moet bijschrijven, baalde. ,,Het is erg teleurstellend om voor de race een ​​gridstraf te krijgen. En Ferrari zal heel snel zijn, dus de levensduur van de banden zal van belang zijn. Maar we hebben echt een goede raceauto, dus het zal een spannend gevecht worden.”

,,Een frustrerend besluit, dit. Het is doodzonde dat Max deze straf nou krijgt, want hij reed geweldig’‘, reageerde teambaas Christian Horner. ,,Door de crash van Bottas zag Max geen waarschuwing op zijn systeem en hij hoorde ook niks op zijn oor.‘’

Niet Verstappen maar Charles Leclerc start dus van pole position in Mexico-Stad. Vettel volgt als tweede, Lewis Hamilton als derde, voor Verstappen. ,,Nog steeds wacht Max een kansrijke race, van de tweede startrij’’, bleef Horner hoopvol.

  1. Mercedes presenteert op Valentijnsdag nieuwe bolide

    Mercedes presen­teert op Valentijns­dag nieuwe bolide

    Mercedes onthult op Valentijnsdag de bolide waarmee Lewis Hamilton en Valtteri Bottas komend seizoen weer op jacht gaan naar de wereldtitel in de Formule 1. De Duitse renstal, die al jaren de koningsklasse van de autosport domineert, maakte bekend dat de presentatie op 14 februari wordt gehouden. "We zeggen niet dat je je plannen voor Valentijnsdag moet cancelen, maar je zou het waarschijnlijk wel moeten doen...", schrijft Mercedes in een bericht op Twitter.