Volledig scherm
© anp

Verstappen tweede in eerste training, Vettel het snelst

Max Verstappen heeft de eerste training na de zomerstop als tweede afgesloten. Met een tijd van 1.44.509 was hij anderhalve tiende langzamer dan Sebastian Vettel.

Nabeschouwing

Daniel Ricciardo kende een problematische training. De teamgenoot van Verstappen had waarschijnlijk een defecte Renault-motor en kon slechts één volledige ronde rijden.

Achter Vettel en Verstappen kwamen de Mercedessen en Kimi Räikkönen. Lewis Hamilton, Valtteri Bottas en Räikkönen moesten alledrie drie tienden toegeven op Vettel.

Verstappen hoopt dit weekend voor het oog van zo'n 80.000 Nederlanders een gooi te kunnen doen naar een podiumplek. Op het circuit van Spa-Francorchamps is het motorvermogen belangrijk en dat is hetgeen waarin de Ferrari's en Mercedessen uitblinken. Vorig jaar wist Verstappen de Grand Prix van België te beginnen vanaf de tweede startplek, maar viel zijn motor al na een paar rondes stil.

Luister hieronder naar de podcast Pitstop: over de Grand Prix van België, de transfercarrousel en de rest van het seizoen.

Liveblog

 geen nieuwe berichten

Het wordt de zesde tijd voor Ricciardo: 1.45.558. Max Verstappen besluit de eerste training als tweede.

Ricciardo gaat zijn eerste rondetijd neerzetten. Hij doet dat op de supersofts terwijl Verstappen, Vettel, Hamilton en Räikkönen daar nog niet op hebben gereden.

Met nog 3 minuten en 33 seconden te gaan komt Daniel Ricciardo voor de tweede keer vandaag debaan op. Hij heeft nog geen tijd gezet.

De rondetijden van Verstappen en co zijn een flink stuk langzamer dan de snelste rondes. Het gaat nu om de langere runs, om te kijken hoe de banden het houden tijdens de race.

Hij stond even binnen, maar Max Verstappen is weer op het asfalt verschenen. Net als Vettel, Hamilton, Raikkönen etc etc. Alleen Vandoorne en Ricciardo staan op dit moment binnen. Beiden met technische problemen, al is de RB14 van Ricciardo zo goed als klaar om toch nog het circuit op te gaan.

Daniel Ricciardo zit in de wagen en wordt ingesnoerd. Met nog tien minuten te gaan lijkt hij dan toch nog de baan op te komen.

Correctie. Hij zet zijn helm nog niet op, maar staat nu beteutert naast zijn RB14 te wachten.

Ricciardo trekt zijn overall aan en zet zijn helm op. Komt hij dan toch nog in actie?

Valtteri Bottas en Lewis Hamilton zijn de enige coureurs van de topteams nu op de baan: ze rijden wel op de mediumbanden. Dit gaat dus niet om de snelle rondjes.

Max Verstappen verbetert zijn tijd en staat nu tweede. Vooral de derde sector is razendsnel: 1.44.509. Daarmee zit hij anderhalve tiende achter Vettel.

Zowel Vettel als Verstappen reed op de softband.

Max Verstappen komt weer de baan op.

Sebastian Vettel noteert de snelste tijd: 1.44.358. Dat is drie tienden sneller dan Lewis Hamilton. Verstappen zit daar één seconde achter.

Vandoorne verbetert zich naar P14 met 1.47.897. Dat is nog vijf tienden achter Lando Norris.

En de gele vlag wordt even gezwaaid. Sergey Sirotkin staat achterstevoren.

Flinke verbetering bij Kimi Räikkönen: 1.44.718. Daarmee zit hij op 0.042 van Lewis Hamilton.

Max Verstappen staat al een tijdje binnen.

Norris gaat naar 1.47.373 en P10. De eerste volledige ronde van Vandoorne is een 1.48.612.

Stoffel Vandoorne gaat zijn eerste tijd neerzetten. Zal hij sneller zijn dan Lando Norris?

Bij Ricciardo zijn er forse motorproblemen. De Australiër lijkt niet de baan op te gaan tijdens de eerste training.

En met deze Renault-motor krijgt Ricciardo volgend jaar opnieuw te maken...

Na 45 minuutjes moeten de teams de eerste set banden inleveren bij Pirelli. De bandenleverancier stelt deze set gratis beschikbaar, zodat er gerust getest kan worden, zonder dat het een set rubber kost.

Het is dus even rustig op Spa-Francorchamps.

Max Verstappen verbetert zijn snelste ronde: 1.45.475. Dat is acht tienden langzamer dan Lewis Hamilton.

Ook Max Verstappen meldt lichte regendruppels.

laad oudere berichten