Volledig scherm
© reuters

Verstappen tweede in Japan, Hamilton kan titel ruiken

Precies een week na zijn zege in Maleisië, presteerde Max Verstappen in Japan opnieuw optimaal met een tweede plaats. De enige die net iets sterker was: Lewis Hamilton, die na het uitvallen van Sebastian Vettel nu wel heel dicht bij een vierde wereldtitel is.

Nabeschouwing

Door Arjan Schouten

In een seizoen waarin heel veel voor hem tegen zat, heeft Verstappen de ellende in Azië definitief achter zich gelaten. In Japan tekende hij voor zijn derde podium van het seizoen, allemaal gehaald op het Aziatische continent. Na de derde plaats in de Chinese regen en de zinderende zege in Maleisië was er nu op het circuit van Suzuka een tweede plaats. Een plek die daarnaast ook goed was voor de prijs van driver of the day.

Bekijk hier de samenvatting van de Grand Prix.

Grotendeels had de Limburger dat te danken aan weer een superstart. Meteen schoot hij in de eerste ronde via de binnenbocht brutaal ploegmaat Daniel Ricciardo voorbij, waarmee hij plaats drie te pakken kreeg. Niet veel later nam hij Sebastian Vettel te grazen, die in zijn Ferrari al voor de start geplaagd werd door bougieproblemen en ook in de race klaagde over beperkt vermogen. Na vijf rondes werd de Duitsers zelfs naar binnen geroepen, omdat de Italianen geen vertrouwen meer hadden in de bolide.

Een besluit waarmee wel zo'n beetje een streep onder het wereldkampioenschap kan. Want wat dit voorjaar nog zo spannend leek, is na de zomerstop verworden tot een 'one man show' van Lewis Hamilton, die ook in Japan weer buitengewoon bleek. Met liefst 59 punten voorsprong en nog slechts vier races te gaan zit Hamilton op rozen.

Heel de race hield de Brit Verstappen keurig achter zich, op veilige afstand, maar in de laatste twee rondes kreeg hij het opgehouden door achterblijvers toch nog even benauwd. ,,Krijg ik toestemming om nog één keer alles te geven", vroeg Verstappen over de boordradio, die groen licht kreeg van de teamleiding. Het gat met Hamilton kwam even onder de seconde, maar zijn zege kwam nooit in gevaar. Mede omdat achterblijver Fernando Alonso en Felipe Massa de Nederlander nog ophielden.

En zo kreeg Verstappen, die halverwege de race ook al even bewust door Mercedes' nummer twee Valtteri Bottas opgehouden werd, niet de kans om net als vorige week op Sepang Hamilton nog eens pijn te doen. Maar met ook een derde plaats voor Daniel Ricciardo tekende Red Bull wel weer voor het tweede dubbele podium op rij.

LIVEBLOG

 geen nieuwe berichten

FINISH

Lewis Hamilton wint de Grand Prix van Japan en zijn voorsprong op Vettel is gigantisch geworden. Max Verstappen eindigt op 1,2 seconden op de tweede plek en de derde plek is voor Daniel Ricciardo.

De aanval mislukt, nadat Verstappen twee keer wordt opgehouden door zowel Massa als Alonso..

Alonso krijgt een onderzoek aan de broek, omdat hij Verstappen blokkeerde.

En daarna zit Massa Verstappen in de weg!

Laatste ronde

Hamilton verdedigt prima en behoudt de voorsprong. Verstappen wordt tweede.

Verstappen: 'Mag ik alles uit de kast halen?'

Het antwoord is ja!

Verstappen op twee tienden!

51/53

Hamilton zegt dat hij vibraties voelt in zijn banden. Het gat met Verstappen slinkt naar 1,3 seconden.

51/53

Bottas zit binnen een seconde van Ricciardo! Kan Red Bull met twee coureurs op het podium eindigen? Of wordt het toch Mercedes?

50/53

De virtual safety car is voorbij.
De tussenstand:
1. Hamilton
2. Verstappen +3,594
3. Ricciardo +11,022
4. Bottas +1,972
5. Raikkonen +22,949

Verstappen verloor wat tijd nadat hij van het gas af moest, omdat Stroll door de grindbak vloog.

Voor Nico Rosberg is de Driver of the Day duidelijk: Max Verstappen.

Nico Rosberg on Twitter

VER #skyf1 https://t.co/hP3XVp0TrM

47/53

Virtuele safety car!

Bizarre crash. De hele rechtervoorband klapt er van af.

Lance Stroll verliest de controle over het stuur! Schiet door het grind en komt bijna aan de andere kant weer de baan op. Het scheelde weinig of hij had Verstappen uit de race gekegeld!

Räikkönen krijgt over de boordradio te horen dat hij mag pushen/aanvallen.
'Ja dat doe ik de hele tijd al!'

46/53

Ricciardo kijkt op dit moment vooral naar achteren. Bottas komt namelijk zeer snel dichterbij en zit nu op 3,8 seconden!

Verstappen lijkt de aanval te staken. Het gat is opgelopen naar drie seconden. Ricciardo komt echter niet dichterbij aan de Nederlander, dus de tweede plek is voorlopig veilig.

Als het materiaal heel blijft.

43/53

Hamilton heeft weer iets van z'n voorsprong terug. Het gat is nu 2,3 seconden.

41/53

Problemen voor Hülkenberg! Zijn DRS blijft openstaan. Hij moet naar binnen en einde race!

40/53

Tussenstand
1. Hamilton
2. Verstappen +1,727
3. Ricciardo +9,195
4. Bottas +8,261

39/53

Perez vraagt via de boordradio of hij zijn teamgenoot Ocon mag aanvallen. Dat is in het verleden al een paar keer mis gegaan, dus hij krijgt nu geen toestemming van Force India.

Verstappen op 2,3 seconden van Hamilton. Ricciardo op 8,4 seconden van Verstappen.

Zonder de teamorders had Verstappen Hamilton allang kunnen aanvallen!

laad oudere berichten