Volledig scherm
Verstappen haalde Vettel in bij de start © photo_news

Verstappen vierde na bandenchaos, Hamilton wint op Silverstone

Onbedreigd stampte topfavoriet Lewis Hamilton wederom naar winst op Silverstone. Beide Ferrari's reden in de slotfase hun banden kapot, wat Sebastian Vettel z'n podium kostte. Max Verstappen reed voor het eerst sinds Monaco weer eens een race uit, lange tijd in niemandsland, met een vierde plaats als resultaat.

Nabeschouwing

Door Arjan Schouten

Hij werd geslacht door de Britse pers, omdat hij woensdag een promotioneel Formule 1-event in Londen liet schieten. Er was boe-geroep, toen zijn naam viel in de hoofdstad. Maar op het podium waar Lewis Hamilton moét acteren, bleek hij wederom van extreme klasse. Onbedreigd reed Hamilton op Silverstone van poleposition naar de winst, zonder de leiderspositie ook maar één keer af te staan. Resulterend in zijn vijfde zege in de Britse GP, waarmee hij op gelijke hoogte kwam met recordhouders Alain Prost en Jim Clark.

Op 14 tellen volgde ploeggenoot Valtteri Bottas, gestart met een gridstraf, maar in een knotsgekke slotfase stak hij beide Ferrari's voorbij die een voor een een voorband lek reden op het veeleisende circuit in Engeland. Kimi Räikkönen legde na een gedwongen pitstop op 36,5 seconden beslag op plaats drie. Gevolgd door Max Verstappen, die profiteerde van het wegvallen van Sebastian Vettel, de WK-leider die terugviel naar plaats zeven en zo veel kostbare punten verspeelde.

Het was sowieso niet de middag van Vettel, die al veel tijd verloor door een knokpartij met Max Verstappen in het begin van de race. Voor Verstappen was dat meteen ook de meest plezierige fase van de Britse Grand Prix, waar hij als vierde voor het eerst weer eens de finish haalde sinds Monaco, na drie uitvalbeurten op een rij.

In zijn vijftigste Formule 1-race stak hij meteen bij de start de rokende Ferrari van Vettel voorbij, waarna hij zijn derde positie ronde na ronde met hand en tand verdedigde. Steeds weer deed hij bij zijn Duitse kemphaan de deur dicht. In binnenbochten, buitenbochten, over de kerbs, zelfs deels door het gras. ,,Het lijkt wel of Vettel botsautootjes wil spelen", schreeuwde Verstappen over de boordradio.

Vettel mekkerde, zwaaide weer afkeurend met de vingertjes en mopperde richting zijn teamleiding, maar aan het gevecht leek niets onreglementair. De knokpartij was echter over toen Vettel in de 19de ronde naar binnen ging. Verstappen volgde hem de volgende omloop, maar door problemen met een haperende wielmoer verloor Verstappen een halve tel én zijn derde positie aan Vettel, waarna de door hem al gevreesde race in niemandsland begon. Behalve achterblijvers zag Verstappen lang geen coureur meer terug op het asfalt in Northamptonshire.

Zonder regen toonde de GP van Engeland zo maar weer eens aan dat de Red Bull-wagen op een kurkdroge baan nog altijd totaal niet kan concurreren met Mercedes en Ferrari. Dat hij nog vierde werd, was natuurlijk een cadeautje omdat Vettel teruggeworpen werd. En wellicht had het nog mooier kunnen zijn als hij zelf twee ronden voor het einde ook niet naar binnen was gegaan, dan had hij wellicht Räikkönen ook nog voor kunnen blijven, zo dacht hij zelf hardop over de boordradio. De late pitstop van Verstappen was er echter ook eentje uit veiligheid.

Door de problemen bij Vettel en de soevereiniteit van Hamilton is de strijd om de koppositie in de WK-stand buitengewoon spannend. Het gat tussen de twee rivalen bedraagt slechts één punt.

Formula 1 on Twitter

PROVISIONAL CLASSIFICATION Massive drama on the final laps as Hamilton cuts Vettel's championship lead to one point #BritishGP

LIVEBLOG

 geen nieuwe berichten

Bedankt voor het volgen van de liveblog. Over twee weken staat de Grand Prix van Hongarije op het programma en dan zijn we er weer bij.

Het gat tussen Vettel en Hamilton is geslonken tot één punt in de wk-stand.

Vettel is teruggevallen naar de zevende plek.

Finish

Lewis Hamilton finisht als eerste, Bottas wordt tweede en Raikkonen eindigt als derde.

Verstappen pakt de vierde plek. Maar wat als hij buiten had kunnen blijven, dan was hij misschien wel derde geworden!

De hele band van Vettel is aan gort met nog één ronde te gaan! Dat gaat hem enorm veel plekken kosten!

Raikkonen ging van P2 naar P4 en nu weer naar P3.

Verstappen naar de vierde plek!

En een lekke band voor Vettel! Wat een bizarre ontknoping!

50/51

Verstappen komt ook naar binnen voor nieuwe banden. Hij behoudt de vijfde plek. Raikkonen valt terug naar P4.

50/51

Met nog twee rondes te gaan moet de Fin naar binnen!

De voorband van Raikkonen is kapot! Daar gaat zijn tweede plek! Bottas is er al voorbij.

48/51

Ricciardo is Hulkenberg tot 1,8 seconden genaderd. Dat wordt nog een gevecht voor de zesde plek achter Max Verstappen.

46/51

Vettel moet Bottas echt laten gaan. Het gat is al 9 seconden!

De tussenstand:
1. Hamilton
2. Raikkonen +10,599
3. Bottas +5,932
4. Vettel +9,800
5. Verstappen +8,832

Bekijk hier nog eens het gevecht tussen Vettel en Bottas.

Ziggo Sport F1 on Twitter

Whoppa! Wheelbangen tussen Bottas en Vettel #BritishGP #F1 https://t.co/G7GiBkyuwe

45/51

Vettel zegt dat z'n voorbanden aan gort zijn.
Verstappen krijgt via de boordradio te horen dat hij het gevecht nog niet op moet geven.

Het gat tussen Vettel en Hamilton in de WK-stand is nu nog maar 7 punten!

En daar is de geslaagde aanval van Bottas! Vettel nu op de vierde plek en van het podium af.

43/51

Heerlijk gevecht! Bottas moet door het gras nadat hij buitenom wilt en Vettel blokkeert zijn voorbanden.

Bottas zit op een halve seconde van Vettel! Daar komt de strijd!

42/51

Verstappen zegt dat zijn linkervoorband niet meer goed is.

40/51

Gat tussen Vettel en Bottas is geslonken naar twee seconden. Dat wordt een partijtje knokken voor de derde plek.

Als het zo blijft dan wordt het gat tussen Hamilton en Vettel in de WK-stand tien punten

laad oudere berichten