Verstappen wint sensationele regenrace in Duitsland

SamenvattingRegen. Crashende wereldkampioenen. Safety-cars. Geplofte motoren. Vloekende teambazen. En zeven uitvallers. De misschien wel laatste Grand Prix ooit op de Hockenheimring werd een legendarische, met Max Verstappen als dolblije winnaar.

Volledig scherm
© Sebastian Gollnow/dpa

Door Arjan Schouten

De zevende zege in de Formule 1 van Max Verstappen was er eentje waar nog jaren over doorgepraat zal worden. Zelden kende de koningsklasse van de autosport zo’n incidentrijke Grand Prix als die van vandaag in Duitsland. De Hockenheimring was het decor voor een onvergetelijke sportmiddag, waarna Max Verstappen mocht juichen, net als Sebastian Vettel (tweede) en Daniel Kvyat (derde). ,,Hahahah, wat een race. Wat een resultaat’’, jubelde Verstappen over de boordradio.

,,Dit draaide allemaal om het maken van zo min mogelijk fouten’’, vertelde Verstappen, alvorens hij op het podium naar het Wilhelmus mocht gaan luisteren. Net als zo’n beetje alle coureurs op het natte asfalt van de Hockenheimring bleef ook hij niet helemaal foutloos. Zo kreeg hij iets te rap de slicks onder gemonteerd, met bijna grote gevolgen. Maar een volledige spin (‘een prima 360, hè‘) liep goed af, mede dankzij zijn stuurmanskunsten.

En dat kon niet gezegd worden van iedereen. Charles Leclerc crashte de boarding in. Valtteri Bottas gleed met het podium in zicht volledig uit de bocht het grind in. Sergio Perez was al heel snel klaar met zijn race. En ja, zelfs vijfvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton ging meerdere keren de fout in. Mercedes-teambaas Toto Wolff sloeg zijn vuisten bijna stuk op tafel van alle frustratie. Waar Bottas eerder al het podium vergooide, werd Hamilton pas elfde. Een race zonder Mercedessen in de WK-punten, zelden vertoond. Wat er ook meteen weer voor zorgde dat Verstappen dankzij 25 WK-punten opeens weer vol meedoet in het WK. Hamilton leidt nu met 223 punten, Bottas volgt met 184 en Verstappen zet vol de druk erop bij de Fin met 162 punten.

Deze misschien wel laatste Grand Prix op de Hockenheimring (contract loopt na deze editie af) had zoveel sensatie dat Netflix er goed aan zou doen hier een hele aflevering aan op te dragen, als ze begin volgend jaar weer met een documentaire komen over seizoen 2019. Sinds 2014 won Hamilton alle races die beïnvloed werden door regen. Hongarije en Japan in 2014. Engeland en Amerika in 2015. Monaco, Engeland en Brazilië in 2016. China en Singapore in 2017. En Duitsland in 2018. Maar vandaag bewees Verstappen eens te meer na sterke natte optredens in China en Brazilië dat hij de nieuwste regenmeester van de Formule 1 is.

Wie ook tekende voor een briljante race? Sebastian Vettel. Dramatisch op zaterdag, hij noteerde met een defect aan zijn Ferrair niet eens voor een tijd in de kwalificatie. Maar helemaal van achteraan de startgrid hield ook hij het hoofd koel en voor eigen publiek stoomde hij helemaal op naar P2. ,,Deze race duurde zo lang en dat en dan nog zo’n mooie resultaat uit kan rollen. Fantastisch’’, sprak de Duitser, geëmotioneerd.

Volledig scherm
© AFP

In de slotronde vloog hij nog langs Daniil Kvyat, die namens Toro Rosso ook voor een uitzonderlijke podiumplaats tekende. En het werd nog mooier toen de Rus vervolgens verklapte dat hij de avond ervoor voor het eerst vader was geworden.

Volledig scherm
© AP
Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© Getty Images
Volledig scherm
© Getty Images
Volledig scherm
© Getty Images