Michael Schumacher (l) en Jacques Villeneuve
Volledig scherm
Michael Schumacher (l) en Jacques Villeneuve © AP

Villeneuve: Schumacher niet bij beste coureurs ooit, Hamilton is veel beter

Jacques Villeneuve zit nooit verlegen om een controversiële uitspraak en zijn vete met Michael Schumacher is de Canadees duidelijk niet vergeten. In een interview met persbureau Reuters geeft de eenmalig wereldkampioen aan dat Schumacher niet bij zijn lijstje van de vijf beste coureurs ooit hoort.

De controversiële botsing tussen Schumacher en Villeneuve tijdens de Grand Prix van Europa in Jerez.
Volledig scherm
De controversiële botsing tussen Schumacher en Villeneuve tijdens de Grand Prix van Europa in Jerez. © AFP

Hoewel Schumacher liefst zeven wereldtitels won, vindt Villeneuve dat Lewis Hamilton ‘mijlen boven Schumacher staat.’ De Brit kan komend weekeinde in Mexico zijn vijfde titel veroveren en daarmee komt hij op gelijke hoogte met Juan Manuel Fangio.

Voor Villeneuve staan Ayrton Senna, Alain Prost, Niki Lauda, Jackie Stewart en Hamilton hoger op zijn lijstje van beste coureurs aller tijden. ,,Er zijn te veel negatieve verhalen rondom Schumacher”, vertelt Villeneuve, die in 1997 de wereldtitel won, nadat hij in botsing kwam met de Duitser. Schumacher zou kampioen zijn geworden als Villeneuve uitviel, maar de coureur van Ferrari viel zelf uit en werd zelfs uit het klassement gehaald, waardoor hij ook zijn tweede plek in het WK kwijt was. In 1994 had Schumacher hetzelfde trucje uitgehaald. In de Grand Prix van Australië (destijds de laatste race van het seizoen red.) liet de coureur van Benetton een klein gaatje in een bocht en op het moment dat Damon Hill erin dook, gooide Schumacher het stuur om. Beide coureurs vielen uit en de Duitser pakte zijn eerste wereldtitel.

,,Er zijn te veel vraagtekens rondom sommige races en kampioenschappen. En om een groots kampioen te zijn, moet je meer doen dan enkel races winnen.” 

Villeneuve zegt deze vraagtekens bij Hamilton niet te hebben. ,,Er is heel weinig negativiteit. Je kan wel wat vinden van zijn levensstijl, maar er is niet iets fouts of negatiefs aan. Er zitten geen vuiligheid richting zijn tegenstanders, maar juist respect”, gaat de Canadees verder. ,,Er is geen vraag: ‘Speelt hij vals? Heeft hij het smerig gespeeld?’, en dat maakt het grote verschil. Zo zou een kampioen moeten zijn.”

Volgens Villeneuve heeft Hamilton het altijd op eigen kracht gedaan en is hij niet voorgetrokken door de teams waarvoor hij reed. ,,Lewis heeft tot een bepaald moment altijd moeten vechten met zijn teamgenoot. Het was niet vanaf race één duidelijk dat er een tweede coureur was”, zegt Villeneuve. Dat Valtteri Bottas vorige maand in Rusland op de rem trapte om Hamilton voorbij te laten is logisch volgens Villeneuve, omdat dit al laat in het seizoen was.

Bekijk hier de samenvatting van de GP van de Verenigde Staten:

Jacques Villeneuve
Volledig scherm
Jacques Villeneuve © AFP