Volledig scherm
Max Verstappen. © Getty Images

Volop perspectief vanaf P2, maar redt zijn motor het?

Max in SingaporeGroot was zijn geluk na de verrassende tweede plaats in de kwalificatie. Nu wacht een race met kansen in Singapore, voor Max Verstappen. ,,Als ik Lewis voorbij kan bij de start, bestaat er een goede kans op de zege’’, zo weet hij. Maar blijft zijn motor heel?

Door Arjan Schouten

Als vanmiddag om 14.10 uur Nederlandse tijd (20.10 uur in Singapore) de startlichten doven boven het Marina Bay Circuit start Max Verstappen aan zijn 75ste Grand Prix. Eentje met mogelijkheden. 

Ja, Lewis Hamilton staat nog voor hem en Sebastian Vettel net achter hem. Maar reken maar dat de twee nog overgebleven kandidaten voor het wereldkampioenschap niet van zins zijn om in deze cruciale fase van het seizoen extreem veel risico te nemen. Vettel kan het zich met zijn achterstand niet permitteren om net als vorig jaar weer nog voor de eerste bocht zijn race te moeten afbreken. Toen crashte hij samen met ploegmaat Kimi Räikkönen en Verstappen meteen uit de race. 

Podium

Nu wil iedereen een ‘clean start’. Ook Verstappen, die dondersgoed weet dat hij op het circuit met 23 bochten in Singapore startend vanaf plaats twee gewoon een flinke kans maakt op het podium. Nee, Singapore is geen Monaco. De rechte stukken zijn er wat langer, de gemiddelde snelheid ligt er hoger. Maar wel is Verstappen in zijn RB14 elk rondje weer sneller dan de Mercedessen en Ferrari’s in een flink aantal bochten, waar hij het gebrek aan motorvermogen op de rechte stukken enigszins kan compenseren.

Bekijk hieronder de kwalificatie van de GP van Singapore

De titel is voor Verstappen nooit in beeld geweest, wat maakt dat hij zonder reserves de race in kan vliegen. ,,Als ik een meter op Lewis kan nemen bij de start en aan de leiding kan komen, dan bestaat er een goede kans op de zege. Want dit is een baan waar je niet makkelijk ingehaald kan worden’’, beseft Verstappen. ,,Natuurlijk moet ik dan nog wat geluk hebben met safety cars en zo, maar ik kan zeker zeggen dat ik mezelf in de perfecte positie heb gebracht om het te gaan proberen.’’

Vraagteken

Wat wel een groot vraagteken blijft, is die Renault-motor achterin zijn auto. De Limburger mopperde zich helemaal suf de laatste twee dagen. De energiebron bleef maar sputteren, op gelukkig die ene razendsnelle run in Q3 na. Maar ook daarna speelden de motorproblemen nog even op, waardoor hij wellicht wel zijn eerste poleposition ooit heeft gemist in Singapore.

,,Normaal gesproken schroeven we de motor toch altijd wat terug voor de race, omdat je dan met wat minder vermogen rijdt. Het is vooral wanneer we echt tot op de limiet pushen, dat we problemen ondervinden’’, legde Verstappen gisteren uit. ,,In de longruns hadden we vrijdag geen problemen. En als ie klapt, tja dan klapt ie. Daar doe ik toch niets aan. We zien het wel.’’

De race start om 14.10 uur en is te volgen in ons liveblog, en te zien op Ziggo Sport. Luister hieronder naar onze podcast Pitstop over de kansen van Verstappen in Singapore.

Volledig scherm
Max Verstappen. © Getty Images
Volledig scherm
Max Verstappen. © Getty Images