Formula 1 on Twitter

He's back! 😆 How's that book coming on, @LewisHamilton? 📖 #AbuDhabiGP 🇦🇪 #F1 https://t.co/euRx03CBAP

Walter Koster, de man van de lange vragen, sloeg weer toe

F1-blogOnze verslaggevers Arjan Schouten en Rik Spekenbrink volgen het Formule 1-circuit op de voet. In blogs melden ze wat hen verbaast in de wereld van pk’s en glitter en glamour.

Door Arjan Schouten

Walter Koster. U kent hem waarschijnlijk niet, maar onder de Formule 1-coureurs is de journalist van de Saarbrücker Zeitung inmiddels een begrip. Beroemd en berucht. Zelfs onder F1-fans, wat toch tamelijk bijzonder is bij journalisten, heeft ‘the man, the myth, the legend’ fans. Vanwege maar één ding. Zijn handelsmerk, de extreem lange vraag.

Vandaag tijdens de persconferentie in Abu Dhabi sloeg de Duitser die al honderd jaar meeloopt weer eens toe. De FIA-persbaas gaf hem de microfoon en daar ging de Duitser los, met een vraag voor Lewis Hamilton. ,,Lewis, I want to remind you politely of your promise you have given two year ago. Quote: ‘In ten years you will have to buy my book and you can read the explanation of the change of my and Nico’s mechanics crew.’ Ehm, it was a good question. I remember that. It will be an interesting read. Do you remember, how to…? Now two years are over. And I want to know do you allready have started writing your book? I am now 69 and I have the intention of buy and read it. I hope I will still have the change in my life. Is it okay so far?”

Tobi Grüner 🏁 on Twitter

May I introduce you to the legendary Walter Koster, who again today at Abu Dhabi asked the longest but most entertaining question in the FIA press conference.

Een vraag van 43 seconden, die natuurlijk ook in vijf seconden had gekund. Wat Walter Koster immers slechts wilde weten was: is het geplande boek van Hamilton al af? Of schiet het een beetje op? Maar Walter Koster is een begrip in de Formule 1. Een gehaaste wereld waar elke seconde vol is gepland, behalve dan als Walter Koster aan het woord is. Dan staat de klok stil. En luistert iedereen. Zelfs Fernando Alonso, al vond de Spanjaard het toch nodig om even twee keer lollig in te breken (‘Ah, ja, ik herinner me die vraag nog’) met een vingertje. Maar de perschef van de FIA bleef stil. Hamilton bleef stil. Zijn collega-journalisten bleven stil. Want als Walter Koster een vraag stelt, dondert niet waarover, het wordt altijd een hit op social media. Met zijn steenkolen Engels is hij al een klikkanon als hij gaat praten en zitten de social media-redacteuren van het Formule 1-circus klaar om het fragment te snijden en meteen te posten op alle platformen.

Het antwoord van Hamilton dat meneer Koster nog even geduld moet hebben, ging voor de beleefdheid mee in die filmpjes. Maar daar ging het natuurlijk niet om. De grote Walter Koster-show was weer in het circus.

En pardoes, hij scoorde nog een nieuwtje ook. Want waar Hamilton vertelde dat hij nog altijd acht jaar heeft en geen intenties om snel een boek te schrijven, kondigde Alonso wél een boek aan. Volgend jaar verschijnt ‘ie. ,,En geef die man een antwoord, hij verdient het na zo’n lange vraag’‘, vertelde Alonso aan Hamilton. Waarop de wereldkampioen nog eens zei dat hij nog acht jaar heeft en dat Walter Koster hem vanaf nu maar elk jaar aan dat nog te verschijnen boek moet herinneren. ,,Dat zal ik zeker doen’’, besloot Walter Koster, een stampvolle perszaal schaterend achterlatend.

Volledig scherm
Lewis Hamilton en Fernando Alonso. © EPA