Volledig scherm
Danica Patrick, zo ongeveer de beste vrouwelijke autocoureur die er is geweest. © AP

Wanneer gaat een vrouw Max Verstappen verslaan?

Dat zou wat zijn: een vrouw die een Formule 1-race wint. Waarom ook niet: er komt een nieuwe raceklasse voor vrouwen, met als doel om ze richting het mannenwerk te duwen.

Je zou het misschien niet denken, maar in de autosport zijn vrouwen en mannen niet gescheiden. In de Formule 1, de crème de la crème van de autosport, drongen zich ooit al eerder dames tussen de heren. Maar spaarzaam en lang geleden: Maria Grazia 'Lella' Lombardi deed mee in twaalf Grand Prix-races, de laatste in 1976. 

Volledig scherm
Acht jaar geleden: Beitske Visser kondigt aan: ik wil naar de Formule 1. © AD

Sindsdien is het weer een mannensport gebleken. In een poging daar wat aan te doen gaat volgend jaar de 'W Series'  van start: een raceklasse speciaal voor vrouwen, in wagens die in de buurt komen van het Formule 1-geweld, op circuits die de snelheidsdames klaarstomen voor het nóg grotere werk. Voorzien van een vette prijzenpot, om die lange weg van talent naar Formule 1-coureur te kunnen betalen.

Achttien tot twintig vrouwen krijgen de kans en één van die vrouwen zou zomaar de Nederlandse Beitske Visser kunnen zijn. Acht jaar geleden versloeg het - toen 16-jarige - blonde racetalent in de Dutch Supercar Challenge al grote kerels en zei ze vastberaden dat 'de Formule 1 haar doel is'. 

Wat ze toen zei, zegt ze nog steeds: ,,Ik ben ervan overtuigd dat vrouwen in de Formule 1 tegen mannen kunnen racen. Mannen moeten fysiek een bepaald niveau halen, maar niet het maximale. Vrouwen moeten voor dat niveau iets meer voor doen, maar dat is haalbaar.''

Ze staat nu bij BMW onder contract en rijdt in de GT4. Visser: ,,Dat is dus niet echt de weg richting de Formule 1, maar ja, dat blijft in principe altijd mijn doel. Als het niet 'clasht' met mijn programma bij BMW, daar sta ik tenslotte onder contract, ga ik die W Series zeker proberen te halen. Ik sta er achter ja, omdat de organisatie van de W Series ook vindt dat vrouwen tegen mannen moeten kunnen racen.''

Quote

Een coureur is ook een artiest, hè. Max Verstappen vermaakt het publiek. Dat kan een vrouw ook

Jan Lammers

Dat vindt oud-coureur en sportanalist Jan Lammers trouwens ook. ,,Vroeger was racen loodzwaar. Sturen, koppelen, de blaren stonden op je handen,'' zegt Lammers. ,,Dat is tegenwoordig met die stuurbekrachtiging niet meer zo. Anno 2018 zou een vrouw in de Formule 1 prima kunnen. Ik bedoel: je moet je tegenwoordig sowieso bijna verantwoorden dat je een man bent, haha. En een coureur is tegenwoordig ook een attractie, hè, een artiest, een entertainer. Kijk naar Max Verstappen, die vermáákt het publiek echt met zijn optreden. Dat kan voor een vrouw in de Formule 1 zeker ook gelden.'' 

Vrouwen die mannen verslaan in een fysieke of een snelheidssport, ze zijn zeldzaam tot nu toe. Maar voorbeelden zijn er wel, al waren het soms maar gelegenheidspotjes: neem de beroemde 'tennisbattle of the sexes' in 1973: waarbij tennislegende Billie Jean King (toen 29) de flamboyante Billy Riggs versloeg. Maar ach, Riggs was toen al 55 jaar. 

'Female Ali' 

Volledig scherm
The female Ali, Jackie Tonawanda © Facebook

Twee jaar later sloeg een vrouwelijke bokser, Jackie Tonawanda ( 'the female Ali') tijdens een demonstratiepartij haar mannelijke opponent Larry Rodania knock-out, al blijft de vraag of kickbokser Larry niet een beetje expres ging liggen. Oh ja, en vergeet Pam Reed niet, de vrouw die twee keer een ultramarathon (meer dan 200 km) in Californië won, ook van de mannen dus. 

En zo is er ook wel eens een vrouwelijke worstelaar geweest die een man fijn kneep, was er ooit een vrouw die punten scoorde op vrij hoog niveau in het American football, en bestaan er vrouwen die surfend, zeilend en paardrijdend mannen hebben verslagen. Het kan dus, maar het is schaars. Nog wel, tenminste. Wetenschappers hebben op basis van historische ontwikkelingen uitgerekend dat op de Olympische Spelen van 2156 vrouwen de 100 meter harder lopen dan mannen. Maar of deze discutabele voorspelling ooit uitkomt...

Nee, voor zeges van vrouwen op mannen die écht tellen, moet je in de motorsport zijn. Al zal het grote publiek ook niet weten dat de piepkleine (1.57 meter) Amerikaanse Danica Patrick in 2008 een Indycar-racewedstrijd wist te winnen. En dat de Spaanse motorcoureur Ana Carrasco kort geleden kampioen werd in de World Supersport 300 (een vrouw die een wereldtitel pakt bij de snelheidsmotoren, pure geschiedschrijving) hadden ook alleen motorsportfanaten door. 

Het zou dus wat zijn, als in dé grote publiekstrekker van de autosport, de Formule 1, een vrouw de mannen zou verslaan. De W Series is een nieuwe stap daar naartoe. In de gaten houden maar.