Volledig scherm
Max Verstappen en Charles Leclerc. Volgend jaar teamgenoten? © EPA

‘Wint Verstappen niet voor de zomerstop dan is hij vrij om te gaan’

GeruchtenmolenDe geruchten dat Max Verstappen een prestatieclausule in zijn contract bij Red Bull heeft, worden steeds hardnekkiger. Het Spaanse Marca beweert nu dat de Nederlander zijn team mag verlaten als hij voor de zomerstop nog geen overwinning binnen heeft. Het kamp van Verstappen ontkent het bestaan van een dergelijke clausule.

Verstappen is dit seizoen samen met Lewis Hamilton de coureur die het meest uit zijn wagen weet te halen. Voor Hamilton betekent dat dat hij de overwinningen aan elkaar rijgt. Voor Verstappen is het schrapen. Soms een podiumplek, vaker de vierde plek. Niet vanwege eigen fouten, maar vanwege een wagen die niet mee kan strijden in de top. En precies dat zou de reden zijn dat hij vanaf 4 augustus, na de Grand Prix van Hongarije, met andere teams mag onderhandelen.

,,Dat het harder en beter moet, beseft iedereen”, zei Verstappen gisteren tijdens de persconferentie voor de Grand Prix van Oostenrijk. ,,Want ik ben hier natuurlijk niet om steeds vierde te worden. Ik wil winnen. Zo tof is rijden op de vierde plaats nou ook weer niet.”

Luister hier naar de F1-podcast Pitstop: over de situatie van Max en de GP van Oostenrijk:
• Abonneer je op 
Spotify
• Abonneer je op iTunes

Verstappen wilde zelf niet ingaan op alle geruchten. Zaak is vooral dat de wagen en de Honda-motor snel verbeteren. ,,Het enige belangrijke is wat het team nog weet te brengen, de komende maanden. We zijn pas net begonnen (met motorleverancier Honda, red) en is er nog heel veel potentieel.” En dat is nodig ook, onderschreef Verstappen. ,,Want ik wil niet tot m’n 35ste om de vierde plaats blijven rijden.”

Bij Red Bull wordt achter de schermen ook de druk op Honda opgevoerd. De Japanners willen pas een nieuwe motor leveren als deze enorm betrouwbaar is. Op dat gebied heeft Verstappen dan ook geen klagen, maar aan de snelheid ontbreekt het. De vierde update zou juist daarom zelfs naar voren worden gehaald en al geïntroduceerd worden in Duitsland (28 juli) in plaats van tijdens de GP van Italië (8 september). Dat betekent wel een gridstraf voor Verstappen, maar Red Bull is er alles aan gelegen om de 21-jarige Nederlander snel een wagen te geven die om de overwinning kan strijden.