Volledig scherm
Niki Lauda was in 1985 de laatste Formule 1-winnaar op het circuit van Zandvoort. © ANP

Zandvoort zoekt financiers voor terugkeer Formule 1 in 2020

Het aanbod ligt op tafel, nu heeft het racecircuit van Zandvoort alleen financiers nodig om de Formule 1 terug te halen naar Nederland. 

Prins Bernhard van Oranje, mede-eigenaar van het circuit in de Noord-Hollandse duinen, hoopt op steun uit het bedrijfsleven om de benodigde ‘fee’ van 20 miljoen euro bij elkaar te krijgen. ,,We moeten een sluitende businesscase hebben’', laat hij via zijn woordvoerder weten.

De eigenaren van de Formule 1 hebben Zandvoort een concreet voorstel gedaan om vanaf 2020 de Grote Prijs van Nederland te organiseren. Als Zandvoort aan de financiële eisen kan voldoen, zullen Max Verstappen en de overige coureurs daar in principe zeker vijf seizoenen racen. ,,Ze hebben haast, er staat druk op’', aldus de woordvoerder. ,,We hopen dat bedrijven zich willen inzetten om de komst van de Formule 1 naar Zandvoort mogelijk te maken.’'

Een haalbaarheidsonderzoek toonde vorig jaar al aan dat de terugkeer van de Formule 1 naar Zandvoort een reële mogelijkheid is. Wel is een eenmalige investering van 10 miljoen euro vereist om het circuit aan alle eisen te laten voldoen. Zo moet de pitstraat aangepast worden en zal de baan op sommige punten gemoderniseerd moeten worden.

,,Ik hoop dat de politiek en het bedrijfsleven zich bereid tonen om samen met ons de volgende stap te zetten. Want wat zou er mooier zijn dan Max te zien schitteren op ‘zijn’ thuiscircuit?’', zei prins Bernhard bijna een jaar geleden, toen de resultaten van het onderzoek naar buiten kwamen. Daaruit bleek ook dat Nederland minimaal 57 miljoen euro kan verdienen aan een Formule 1-race in Zandvoort.

Tussen 1952 en 1985 streek de Formule 1 bijna ieder jaar neer op Zandvoort. Niki Lauda was 33 jaar geleden de laatste winnaar. De Oostenrijker had op het podium gezelschap van Alain Prost en Ayrton Senna.

De gemeente Zandvoort heeft enthousiast gereageerd op het bericht dat het racecircuit in de Noord-Hollandse badplaats al in 2020 een race uit de Formule 1 kan organiseren. ,,Dit is heel mooi en waanzinnig’', zei wethouder Ellen Verheij-de Haas van toerisme en economie en ruimtelijke ordening in het radioprogramma Spraakmakers op NPO Radio 1.

De wethouder geeft wel toe dat er een grote uitdaging ligt om alle bezoekers straks kwijt te kunnen. Bij de Jumbo Racedagen met Max Verstappen in mei liepen alle toegangswegen in Zandvoort vast. ,,Het zal wel een uitdaging worden om de autosportliefhebbers uit de auto te krijgen. Zandvoort is per openbaar vervoer prima bereikbaar. De bereikbaarheid is wel iets waar we goed over moeten nadenken. Maar de komst van de Formule 1 geeft Zandvoort alleen maar goede energie.’'

Er is flink wat geld nodig om de Formule 1 terug te halen naar Nederland, maar volgens de wethouder kan er financieel niet al te veel van de gemeente worden verwacht. ,,We zijn een kleine gemeente. We zullen zeker ons steentje bijdragen, maar dat kan ook op andere manieren. We zullen er bijvoorbeeld voor zorgen dat Zandvoort er op zijn paasbest uitziet.’’

Bekijk hieronder de samenvatting van de Grand Prix in Mexico van vorig weekend:

  1. Mercedes presenteert op Valentijnsdag nieuwe bolide

    Mercedes presen­teert op Valentijns­dag nieuwe bolide

    Mercedes onthult op Valentijnsdag de bolide waarmee Lewis Hamilton en Valtteri Bottas komend seizoen weer op jacht gaan naar de wereldtitel in de Formule 1. De Duitse renstal, die al jaren de koningsklasse van de autosport domineert, maakte bekend dat de presentatie op 14 februari wordt gehouden. "We zeggen niet dat je je plannen voor Valentijnsdag moet cancelen, maar je zou het waarschijnlijk wel moeten doen...", schrijft Mercedes in een bericht op Twitter.