In 2017 werd de GP van Japan ook geteisterd door zware regenval.
Volledig scherm
In 2017 werd de GP van Japan ook geteisterd door zware regenval. © AP

Zit extreem weer de GP van Japan weer in de weg?

Formule 1Regenbanden en een stevige paraplu. Max Verstappen kan niet zonder, komend weekeinde in Japan. De grote prijs in Suzuka belooft een bijzonder nat festijn te worden.

Door Arjan Schouten

De dreiging van extreem slecht weer, het is een jaarlijks terugkerend bericht als de grand prix van Japan aanstaande is. En ook dit jaar is het weer raak. Al dagen raast een tyfoon door de Japanse Zee, zorgend voor nat weer in de kustgebieden. 

Lewis Hamilton in actie in 2017 op het kletsnatte circuit van Suzuka.
Volledig scherm
Lewis Hamilton in actie in 2017 op het kletsnatte circuit van Suzuka. © AP

En hoewel de tyfoon de laatste dagen afgezwakt lijkt tot een tropische cycloon, blijft de vrees bestaan voor een kleddernat raceweekend in Suzuka. Op het circuit waar Max Verstappens motorleverancier Honda er alles aan zal doen om het podium te halen, lijkt regen een belangrijke factor te worden.

Het is niet eens de vraag of het zaterdag en zondag gaat regen, maar hoeveel millimeter er gaat vallen? De laatste weermodellen verwachten zaterdag zeker 70 mm en zondag niet minder dan 50 mm. Genoeg om in Nederland wat straten blank te zetten. En er bestaan zelfs modellen die voorspellen dat de cycloon komend weekend aan land komt in de regio Kansai op het eiland Honshu, waar ook Suzuka ligt. Dat laatste scenario zou het tijdschema van de grand prix wel eens door de war kunnen schoppen.

Tegelijkertijd is tropisch weer niets nieuws voor de plaatselijke organisatie. Regen speelt geregeld een rol in Suzuka, waar sinds 1987 al dertig keer is geracet. De laatste cycloon die de race in Japan beïnvloedde was in 2014, wat resulteerde in een gitzwarte race.

Marussia-coureur Jules Bianchi crashte toen vol op een shovel, die bezig was de wagen van de eveneens gecrashte Adrian Sutil van de baan te slepen. Bianchi werd met een ambulance afgevoerd en overleed maanden later in een ziekenhuis in Nice aan de gevolgen van de crash. Recenter viel in 2017 de volledige vrijdag nog in het water, door extreme regenval. Teams vermaakten zich toen met papieren bootjes, die ze door de pitstraat lieten varen.

  1. Renault: ‘Geen haast met aanstellen vervanger Ricciardo’

    Renault: ‘Geen haast met aanstellen vervanger Ricciardo’

    Renault heeft geen haast met het zoeken naar een vervanger van Daniel Ricciardo, de Australische coureur die na dit seizoen vertrekt naar McLaren. ,,We moeten eerst weten hoe onze auto het doet in de races en we hebben dit jaar nog geen race gereden. De prestaties van de auto bepalen ook welk type coureur we zoeken", zegt teambaas Cyril Abiteboul tegen Motorsport.com. ,,Dus wil ik de tijd nemen voor we een keuze voor de coureur maken. Dat kan best nog een aantal maanden duren."