Zorgen bij Red Bull om motorprobleem Verstappen

Het raceweekeinde van Max Verstappen in Oostenrijk verloopt vooralsnog verre van vlekkeloos. De Nederlander moest de derde vrije training vanmiddag staken, nadat de motor er plots mee ophield. Dat gebeurde net voor of nadat Verstappen voor de tweede keer van de baan schoot en zijn Red Bull door het grind moest sturen.

Nabeschouwing

Volledig scherm
© ANP

Het wordt een spoedklus om de auto op tijd klaar te krijgen voor de kwalificatie, die om 15.00 uur begint. Verstappen riskeert ook een gridstraf als de motor moet worden vervangen.

Gisteren klaagde Verstappen na de twee vrije trainingen al over de balans in de auto, die niet naar zijn zin was. En ook vanmiddag had Verstappen regelmatig last van onderstuur. Hij gaf liefst 7 tienden toe op de snelste man van de sessie, Sebastian Vettel. Ook de andere Ferrari en beide Mercedessen waren sneller dan de 'Bulls'.

Daar hoopten ze met een speciale kwalifcatiemodus van motorleverancier Renault wat extra vermogen te kunnen aanboren in de kwalificatie. Maar voorlopig heeft Verstappen, juist met duizenden landgenoten op de tribunes, grotere zorgen. Hij hoopt een Monaco-scenario, waar hij door een crash in de vrije training de kwalificatie moest missen, te voorkomen.

,,Hopelijk is het een kwestie van een 'box' vervangen", zei teambaas Christian Horner terwijl de auto van Verstappen de garage in werd gereden.

Elk Grand Prix-weekeinde volledig op de hoogte: abonneer je op de Formule 1-nieuwsbrief

Liveblog

 geen nieuwe berichten

Einde training

De vlag hangt. Met een baanrecord voor Vettel en het uitvallen van Max Verstappen was het een bewogen laatste oefensessie. Red Bull wacht een race tegen de klok om de auto van de Nederlander op tijd startklaar te krijgen.

Bedankt voor het volgen! Om 15.00 uur zijn we er weer met de kwalificatie.

Balen

Daar sta je dan.

Stroomuitval?

De stroom in de auto lijkt uit te zijn gevallen. ,,De motor schakelde zichzelf opeens uit", zegt Verstappen over de boordradio. Hij klimt uit de auto. Het wordt nog een klus om de RB14 startklaar te krijgen voor de kwalificatie, die om 15.00 uur op het programma staat.

Belangrijk

Verstappen valt uit!

Einde oefening voor Max Verstappen. De Nederlander staat met zijn Red Bull stil langs de baan.

Tussenstand

De stand van zaken met nog 10 minuten op de klok:

1. Vettel 1.04.070 (baanrecord)
2. Hamilton
3. Bottas
4. Raikkonen
5. Verstappen

Hamilton

Hamilton was gisteren tweemaal de snelste, maar wordt nu afgetroefd door Vettel. Met 1.04.099 komt de Brit wel in de buurt. Voorlopig tweede.

Pitsstop

Verstappen laat intussen de onderkant van zijn auto checken. Hij belandde eerder in het grind.

Vettel on fire

Vettel duikt meteen onder zijn net behaalde baanrecord. 1.04.070 is een supertijd.

Verstappen P5

Ook Verstappen verbetert zich, maar komt niet in de buurt van de Ferrari's. 1.04.918 is wel zijn snelste tijd van het weekend.

Ferrari slaat toe

Raïkkonen verbetert de tijd van Bottas, maar ziet teamgenoot Vettel meteen voorbij snellen. 1.04.159 is een nieuw baanrecord.

Bottas leidt

De tussenstand. Verstappen met de zesde tijd.

Foutenfestijn

Verstappen is niet de enige die de fout in gaat. Ook Vandoorne, Hartley en Raïkkonen verprutsen een ronde. De eerste twee worden vanwege schade aan de auto naar binnen geroepen.

Geen schade

'Blijf buiten', hoort Verstappen via de boordradio. Schade valt dus mee.

Verstappen spint

Net als gisteren gaat het mis voor Max Verstappen in bocht 4. Hij gaat wijd en eindigt op het grind.

Eerste rondetijd

Verstappen klokt zijn eerste rondetijd. 1.05.375 is voorlopig goed voor P5.

Tussenstand

1. Bottas 1.04.594
2. Vettel
3. Hamilton
4. Raikkonen
5. Grosjean

Verstappen

Gejuich op de oranje tribunes. De 'Bulls' van Verstappen en Ricciardo maken hun opwachting.

Mercedes

Nu nemen Hamilton en Bottas wel een flinke hap van Vettels tijd. De Fin leidt met 1.04.594.

Vettel sneller

Hamilton en Bottas, gisteren oppermachtig, komen in hun eerste ronde niet aan de tijd van Raïkkonen. Vettel wel: 1.04.920 is een fractie sneller.

Snelste tijd

Voordat Raïkkonen de pitstraat in duikt, laat hij 1.04.937 noteren.

laad oudere berichten