Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

150 boetes uitgedeeld bij grote actie in Leeuwarden, waaronder 30 voor roken in de stationshallen

Er zijn donderdag in de binnenstad van Leeuwarden meer dan 150 boetes uitgedeeld voor diverse overtredingen. Drie personen zijn aangehouden. Dertig keer werd iemand voor roken in de stationshallen op de bon geslingerd.

Op ieder strafbaar feit dat donderdag tussen 15.00 en 22.00 uur werd geconstateerd, werd gehandhaafd. Aanleiding voor een grote actie van het handhavingsteam van de gemeente Leeuwarden, de politie en de Veiligheid & Service-afdeling van de NS waren klachten van burgers en ondernemers over veelvoorkomende overtredingen. Het team bestond in totaal uit 42 man.

De afgelopen tijd wordt er al strakker opgetreden in de binnenstad. Het idee is dat deze actie niet een eenmalige piek is, maar dat het een wake-up call is en dat iedere overtreding kan worden beboet.

De actie was zowel gericht op verkeersergernissen als de leefbaarheid en veiligheid in de openbare ruimte, aldus de gemeente Leeuwarden. De partijen trokken gezamenlijk op en wilden als collectief laten zien dat er iets werd gedaan met de gemelde klachten.

Het meest opvallende gegeven is dat er door handhavers van de NS dertig boetes zijn uitgedeeld voor roken in de stationshallen. Op de perrons van het station zijn speciale rookgebieden aangewezen. In de hallen is dat strikt verboden.

De politie controleerde 47 verkeersdeelnemers op alcohol, maar zij konden allen doorrijden. Er werden veel boetes uitgedeeld voor het negeren van inrijverboden, fietsen in voetgangersgebieden of parkeren waar dat niet mag.

Daarnaast zijn mensen beboet voor bedelen, wildplassen en openbaar alcoholgebruik. Ook overlastgevende jeugd ontkwam niet aan een boete. Daar zijn in totaal elf bekeuringen voor uitgeschreven.