Volledig scherm
Een politieauto, foto ter illustratie © ANP XTRA

17-jarige jongens gooien fietsen in de gracht en mogen deze zelf opvissen

Twee jongens van 17 jaar uit de Gelderse gemeente Renkum gooiden in de nacht van donderdag op vrijdag twee fietsen in de gracht in Leeuwarden. Om aangifte te voorkomen, mochten ze de tweewielers zelf uit de gracht dreggen.

Het duo kreeg een proces-verbaal voor baldadigheid. Toen de politie ter plaatse kwam, werden de jongens door omstanders - onder wie de eigenaren van de fietsen - vastgehouden. Zij wilden wel afzien van aangifte, mits de fietsen werden opgevist en de eventuele schade zou worden afgehandeld.

Een dreghaak - een touw met een haak - behoort tot de standaarduitrusting van de politie en dus konden de jongens aan de bak. De haak werd in het water gesmeten en over de bodem getrokken. De eerste fiets werd al vlot boven water gehaald.

,,Ze visten ook veel andere troep op’’, aldus Oeble Bouma van de Leeuwarder politie. Daarbij zaten onder meer plastic zakken, verkeersborden en een fiets zonder voorwiel. Na een half uur werd de tweede fiets gevonden. ,,Je moet ook een beetje geluk hebben’’, aldus Bouma, ,,want als je vijf meter verder loopt en niet meer precies weet waar de fiets ligt, is het moeilijk zoeken met zo’n haak.’’