27 besmette bewoners en 31 positief geteste medewerkers: woonzorgcentrum Saxenoord in Franeker was een heuse coronabrandhaard
Het coronavirus is voorlopig op zijn retour. Naar nu blijkt, is het Franeker woonzorgcentrum Saxenoord het zwaarst getroffen in heel Noord-Nederland. De uitbraak werd echter voor de buitenwereld stilgehouden.
Dat schrijft de Leeuwarder Courant. 27 van de 87 bewoners en 31 van de ruim 200 medewerkers van Saxenoord liepen volgens zorgorganisatie Patyna tussen 7 april en 15 mei het coronavirus op. Vijf positief geteste bewoners zijn overleden, nog eens vier bewoners die niet zijn getest, maar van wie wel een vermoeden van corona is, zijn eveneens overleden.
,,De corona-uitbraak heeft veel met bewoners, familieleden en medewerkers van Saxenoord gedaan. Ze hebben afscheid moeten nemen van dierbaren. Dit voelt hartverscheurend en deze periode zal ook voor altijd bij ons blijven. We vergeten het niet”, laat woordvoerder Esther Larooi via een mail weten.
Begin april werd in heel Nederland steeds duidelijker dat het coronavirus vooral toesloeg in verpleeghuizen en woonzorgcentra. In meer dan één op de drie instellingen waren toen al meldingen over het longvirus gedaan, meldde het RIVM. In Friesland was bekend dat het virus hard had toegeslagen in de Flecke in Joure, in Beuckelaer in Sint Annaparochie en in De Warrenhove in Drachten, maar de uitbraak in Saxenoord kent voor zover bekend zijn gelijke niet in het Noorden. Dat valt op te maken uit vertrouwelijke statistieken van vastgestelde besmettingen per postcodegebied.
GGD: wij hadden dit graag willen vertellen
GGD Fryslân laat weten graag eerder feitelijk over de situatie in Saxenoord te hebben willen informeren. ,,Maar deze verantwoordelijkheid ligt in eerste instantie bij de zorgaanbieder”, zegt woordvoerder Marcel de Jong.
Patyna wilde niet praten
Zorggroep Patyna, de koepel waaronder Saxenoord valt, wilde lang geen feitelijke mededelingen doen over wat er in Franeker aan de hand was.
De koepel zegt familie, vrijwilligers, medewerkers en betrokkenen te hebben geïnformeerd. Toen de Leeuwarder Courant daar half april naar informeerde werd dit bevestigd, maar aantallen wilde de koepel niet noemen, onder het mom dat dit elke dag weer anders kon zijn.
Eind april vertelde bewoner Louis Wijman tegen Omrop Fryslân dat het steeds stiller werd op de verdieping. Het maakt eenzamer, zei hij. „Dat komt hard aan. We hebben ook een clubje mensen met wie we eten en koffiedrinken, maar daar is ook een aantal van overleden. Dat is niet makkelijk.”
Nu is Patyna over de mail wel open. Van de ruim dertig locaties in het westen en noorden van Friesland zijn behalve in Saxenoord en in de Flecke in Joure ook in het Dr. Wumkeshûs in Sneek mensen besmet geweest met het coronavirus.
Medewerker bron van besmetting
Het vermoeden is dat in Saxenoord een medewerker de bron is van de besmetting. Sinds twee weken zijn er geen mensen meer positief getest. Na de eerste positief geteste bewoners zijn tal van maatregelen genomen, meldt Patyna. Onder meer voldoende bescher- mingsmaterialen, voldoende testcapaciteit voor bewoners en personeel zodra dit beschikbaar werd gesteld, extra inzet van personeel, extra aandacht voor eten en drinken en extra ondersteuning van een psycholoog en geestelijk verzorger voor bewoners als familie en medewerkers.
Patyna laat sinds maandag volgens de landelijke richtlijnen onder strenge voorwaarden weer bezoek toe. Er is geen vrije bezoekersinloop, en er is maximaal één vaste bezoeker per bewoner toegestaan. Ook in de Flecke, het Dr. Wumkeshûs en in Saxenoord is bezoek onder deze voorwaarden weer welkom. In Saxenoord is dat vanaf zaterdag.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Effectief Sparta heeft geen kind aan Cambuur en komt op punt van Ajax
Sparta blijft maar goed presteren in de eredivisie en is na de zege op Cambuur (0-3), om dit waanzinnige seizoen nog maar eens te illustreren, Ajax op één punt genaderd. Al moeten de Amsterdammers morgen natuurlijk nog naar de Kuip. Cambuur blijft roemloos onderaan. -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
Rijkswaterstaat: drukste ochtendspits sinds 2019, eerste sneeuwschuivers van deze winter ingezet
-
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking.
-
Friesland als laatste ook regenboogprovincie
In Friesland wordt voortaan op Coming Out Dag, de internationale dag voor acceptatie van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders (LHBT), de regenboogvlag gehesen. Een meerderheid van de fracties in de Provinciale Staten stemde woensdag in met een motie. Friesland was als laatste provincie in Nederland nog geen regenboogprovincie. -
-
-
PREMIUM
De toekomst hing aan een zijden draadje, maar Friesland Beweegt zet een stap terug om de crisis te bezweren
De toekomst van Friesland Beweegt hing aan een zijden draadje. Om een faillissement te voorkomen, nam de stichting drastische maatregelen. -
Man (22) uit Tytsjerksteradiel moet nodig naar toilet en scheurt over Sintrale As: politie pakt rijbewijs af
Afgelopen woensdagavond is een 22-jarige man uit Tytsjerksteradiel zijn rijbewijs kwijtgeraakt nadat hij 160 kilometer per uur reed op de Sintrale As. Op deze weg is 100 kilometer per uur de maximale toegestane snelheid.