Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Alsnog Elfstedenkruisje voor van de weg gehaalde fietsers

Nooit eerder werden er zoveel fietsers van de weg gehaald tijdens een Fietselfstedentocht. Vanwege het onweer was de organisatie genoodzaakt de laatste veertig fietsers eerder binnen te halen.

„Het was niet veilig meer”, stelt Stephan Rekker, voorzitter van de Fietselfstedentocht. „Dan moet je zo’n beslissing maken.”

Geen ‘welles-nietesverhalen’: allemaal een kruisje

Om discussies te voorkomen, hebben de laatste veertig fietsers die werden opgepikt door de bezemwagen, alsnog een kruisje gekregen. „Anders krijg je van die ‘welles-nietesverhalen’ en willen mensen alsnog doorfietsen. Wij beslissen dat het niet verantwoord is. Dat doen zij niet, dus is een kruisje wel op zijn plaats.”

„Die laatste fietsers waren niet kapot en hadden ‘m normaal gesproken echt nog wel uitgefietst, maar door het onweer kon het niet meer”, vertelt Rekker. „Als het alleen wat regen was geweest, dan was het niet erg geweest. Dan worden fietsers nat, dat hoort gewoon bij het Nederlandse weer.”

‘Het hele circus was flink opgeschaald’

Tot Tjerkwerd hebben de bezemwagens gereden. De route is vanaf Stavoren wel vier keer uitgekamd om zeker te zijn dat echt alle fietsers van de route waren. De laatste fietser kwam om 23:00 binnen. „We waren zo wel mooi vroeg klaar”, lacht Rekker. Hij noemt het een ‘gekke editie’. „Het hele circus was flink opgeschaald.”

Het Rode Kruis zette vanwege de hevige regenval extra materieel in, om eventuele pechgevallen nog sneller te kunnen helpen. Toen er ook onweer aan te pas kwam, zijn de bezemwagens fietsers van de weg gaan plukken.

Nu rest het bestuur en de vrijwilligers nog één ding: opruimen. „We gaan zo aan de gang. Om 16:00 zie je er niks meer van”, aldus Rekker.