Oog voor detail, analytisch denken, eerlijkheid, loyaliteit en technisch inzicht: een greep uit de sterke punten die volgens de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) vaak in verband worden gebracht met mensen met autisme.
Volledig scherm
PREMIUM
Oog voor detail, analytisch denken, eerlijkheid, loyaliteit en technisch inzicht: een greep uit de sterke punten die volgens de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) vaak in verband worden gebracht met mensen met autisme. © ANP

Autisme als superkracht bij de politie: 'Eindelijk een baan waarin ik nuttige dingen doe’

Bij de politie Noord-Nederland werken sinds kort twee medewerkers met autisme en een met ADHD. De drie analyseren videobeelden en werken verhoren uit. De start is veelbelovend. „Voor het eerst in mijn leven heb ik een baan waarin ik nuttige dingen doe.”

Zijn blik is strak gericht op twee forse computerschermen. Alsof er in het kamertje een kaasstolp over hem is geplaatst. Hij tuurt onverstoorbaar naar het scherm waarop camerabeelden vanaf een bedrijfspand zijn te zien. Je zou een kanon naast zijn oor kunnen afschieten en nog zal hij zijn blik niet van het beeldscherm halen.