Volledig scherm
Foto ter illustratie


Friesland wil geen tweede Giethoorn maar gecontroleerde toeristengroei

Het toerisme in Friesland moet gecontroleerd groeien. Liever cultuurtoerisme dan Giethoornse toestanden met massale bezoekersstromen.

Dat was woensdagavond de teneur in de provinciale politiek. Het nieuwe college van gedeputeerde staten dat later deze maand aantreedt moet voor toerisme en recreatie een koers uitstippelen richting 2030.

Fracties in provinciale staten sloegen alvast enkele piketpalen. Friesland moet meer doen om publiek te trekken, sprak Bea Bijlsma van D66. Friesland heeft zijn fietselfstedentocht van één dag, maar in Nijmegen is het met zijn beroemde wandelevenement vier dagen prijs.

Duurzaam

,,Wêr lizze de mogelikheden’’, vroeg ze. Vaste waarden als skûtsjezeilen en iepenloftspullen leveren geen nieuwe doelgroepen op. Overigens pleitte ze voor duurzame groei.

Dat deden ook Johan Tjalsma (CDA) en Jaap Stalenburg (PvdA). Een project als Sense of Place, dat landschapskunst in het waddengebied realiseert, past daar volgens Stalenburg bij. ,,Daarmee kun je je onderscheiden.’’

Een provincie die door Lonely Planet als een topbestemming is aangemerkt, hoeft volgens hem ,,niet altijd bescheiden te zijn’’. Met kwaliteit en duurzaamheid kan Friesland een ,,invasie uit alle landen van de wereld’’ voorkomen, denkt Stalenburg, die geen Giethoornse toestanden in de provincie wil. Sybren Posthumus (FNP) sloot zich bij dat laatste aan.

Werkgelegenheid

Groei is nodig voor hoogwaardige banen, vindt Maarten Goudzwaard (Forum voor Democratie). Ook Theun Wiersma van 50PLUS benoemde het werkgelegenheidsbelang.

PVV’er Cees Riezebos, zelf horecaondernemer, stelt dat de provincie werk moet maken van voldoende personeel. Bedrijven op de eilanden maken hun terrassen soms kleiner omdat ze niet genoeg werknemers kunnen vinden, zei hij. Scholen moeten meer jongeren opleiden tot gastheer of kok.