Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Burgers doen vaker meldingen van samenkomsten op hotspots in Leeuwarden: ‘De tijd van waarschuwen is wel voorbij’

Ondanks meerdere waarschuwingen van het handhavingsteam van de gemeente Leeuwarden, geven skaters in het skatepark aan de Van Loonstraat in Leeuwarden, geen gehoor aan het verzoek weg te blijven.

Dat schrijft de Leeuwarder Courant. Sinds het kabinet aankondigde dat je niet met meer dan drie personen bij elkaar mag komen en ook dan voldoende afstand moet houden, komen er bij de politie en de handhavers meer meldingen binnen. Juist daarover.

Met name bij het skatepark aan de Van Loonstraat blijft het druk. Op 22 maart werden daar al tientallen jongeren weggestuurd door handhavers, die afkwamen op meerdere meldingen.

Dat heeft vermoedelijk nog niet genoeg indruk gemaakt, want woensdag werden de coronamaatregelen daar weer overtreden. De gemeente Leeuwarden heeft daarom tekstkarren geplaatst met daarop waarschuwingen dat je niet met drie of meer mensen mag samenkomen. Ook bij het bewegingspark in de wijk Westeinde is zo’n kar geplaatst.

,,We gaan meer surveilleren en ook actief handhaven op overtredingen’’, zegt een woordvoerder van het handhavingsteam. Het werk van de handhavers bestaat tegenwoordig voor 90 procent uit toezicht op naleving van de noodverordening. Veel meldingen komen via Twitter binnen. ,,Maar doe dat vooral niet’’, zegt hij. ,,Bel het gemeentenummer 14058.’’

Het basisteam van de politie in Leeuwarden herkent het beeld dat meer mensen melding maken van samenkomsten. ,,We rijden ook langs de zogenaamde ‘hotspots’ en spreken mensen aan en bekeuren als dat nodig is’’, zegt Oeble Bouma. ,,Maar vaak lost het zich op voor we er zijn. Mensen luisteren over het algemeen goed en dan is een waarschuwing voldoende. Maar de tijd van waarschuwen is nu wel wat voorbij.’’