Volledig scherm
© ANP

Dagdroom of bittere noodzaak? Debat over Lelylijn is vandaag in Drachten

De Leeuwarder Courant houdt samen met het Dagblad van het Noorden in Drachten een debat over een nieuwe snelle spoorlijn tussen het Noorden en Amsterdam. Dat meldt de Leeuwarder Courant

Deelnemers aan de discussie zijn Avine Fokkens (gedeputeerde in Friesland), Harmke Vlieg (wethouder in Assen), Philip Broeksma (wethouder in Groningen), Herman Idema (ondernemer in Emmen), Anne Hettinga (directeur Arriva), Henk Pals, (ondernemer in Emmeloord, tevens initiator van de Lelylijn) en Hans Haerkens (ondernemer in Gieten).

Live

Het debat begint om 17.00 uur en duurt tot 18.45 uur en maakt deel uit van het symposium van werkgeversorganisatie VNO/NCW in De Lawei in Drachten. Het debat is live te volgen op LC.nl.

Op de agenda

Een nieuwe spoorverbinding met de Randstad staat weer op de agenda. Het ministerie van Infrastructuur doet komend jaar onderzoek naar de haalbaarheid. De lijn moet lopen via Drachten, Heerenveen, Emmeloord, Lelystad en Almere. De plannen zijn nagenoeg gelijk aan die voor de Zuiderzeelijn, waar het toenmalige kabinet in 2007 de stekker uit trok.

Voorstanders van de Lelylijn putten hoop uit de toegenomen zorg over de klimaatverandering. De snelle trein kan een alternatief worden voor het vliegtuig voor trajecten binnen Europa.

Bijna 70 procent van de noorderlingen omarmt de stelling dat we vaker de trein moeten nemen in plaats van het vliegtuig. Dat blijkt uit een enquête van Enigma Research. De Lelylijn is volgens voorstanders een goede aanvulling op het Europese netwerk van snelle treinen.

De wens voor snel spoor wil niet zeggen dat de ondervraagden vliegveld Eelde willen sluiten. Van de ondervraagde personen zegt 49 procent sluiting geen goed idee te vinden. Iets meer dan een kwart (28 procent) is voor, de rest is neutraal. VNO-NCW Noord houdt maandag een manifestatie in De Lawei in Drachten.