Volledig scherm
Maarten van der Weijden © Yasmin Hargreaves

De lessen van de vorige '11steden' van Maarten van der Weijden

Poep, eenzaamheid, koolmon-oxide, honger en slaap. Tijdens de eerste 11stedenzwemtocht had Maarten van der Weijden vele demonen.

Was het een woordspeling? ,,Dit is echt shit’’, sipte langeafstandszwemmer Maarten van der Weijden vorig jaar augustus toen hij bekendmaakte dat de zestienhonderd meezwemmers het water niet in mochten. Een ongewoon hoog gehalte aan poepbacteriën – e-coli intestinale enterokokken – gooide roet in het eten. Of beter gezegd: stront in het water.

Van der Weijden had gehoopt zich te kunnen optrekken aan de meezwemmers. Alleen is immers ook maar alleen. De eenzaamheid, zo verklapte hij later nadat zijn recordpoging bij Burdaard was gestrand, had hem parten gespeeld. Dat moet dus anders.

Les 1: de meezwemmers móeten mee

Aanvankelijk werd er op 3000 volgelingen gemikt; gisteren stond de teller evenwel nog op ‘slechts’600. Wetterskip Fryslân houdt de waterkwaliteit in de gaten. Vorig jaar zorgde een aantal unieke omstandigheden voor een onverwachte, bovengemiddelde waterverontreiniging. De verwachting is dat, omdat Van der Weijden nu twee maanden eerder zwemt, de waterkwaliteit beter is dan in augustus.

Les 2: het vervroegen van de tocht

Dat biedt vele voordelen. Zo is het weekend van de tocht het weekend van de langste dag, waardoor de nachten korter zijn en het langer licht is. Wel heeft Van der Weijden zich voorgenomen om meer te slapen en duidelijker rustmomenten in te bouwen.

Les 3: meer eten

Niet alleen de nachten vielen de zwemmer tegen, ook de honger was een plaag. ,,Ik at te weinig, dat moet ik anders gaan doen’’, analyseerde Van der Weijden eerder dit jaar. En dus is volgende week het devies: meer eten. Niet alleen tijdens de tocht, maar ook ,,veel meer in de dagen voorafgaand’’ om reserves op te bouwen.

Les 4: een ander pak

In de aanloop naar de vorige tocht ging het veel over het pak van Maarten van der Weijden. Een enorme hightech zwemmersoutfit heette het te zijn. Maar het blijkt nog beter te kunnen. Het is een volledig waterdicht exemplaar, en de Olympiër heeft er al naar tevredenheid mee geoefend. Volledig waterdicht: betekent dat geen gerimpelde voeten na afloop?

Les 5: geen last-minute persconferentie

Niet alleen meer rust tijdens de zwemtocht, ook rust vooraf moet maken dat Van der Weijden deze keer de tocht volbrengt. Vorig jaar gaf hij op het laatste moment nog een persconferentie; nu geeft hij zijn laatste interview twee dagen voor de start. Daarna trekt hij zich terug in een hotel ergens in Friesland om zich af te sluiten en voor te bereiden.

Les 6: de organisatie

In algemene zin zegt de organisatie geleerd te hebben van de tocht. Christel Veld van de organisatie: ,,Dit jaar zijn er nog meer vrijwilligers aanwezig, we hebben verschillende scenario’s want we zijn nog altijd afhankelijk van de omstandigheden en ontwikkelingen. Dat geeft Maarten zelf natuurlijk ook rust. Zoals hij al weken tegen mij roept: ‘Ik hoef eigenlijk alleen maar te zwemmen, jullie doen de rest’.’’

Wetterskip Fryslân gaat mogelijk op gezette tijden sluizen en poldergemalen openzetten om een gunstige stroming te bewerkstelligen. ,,In z’n totaliteit werkt Friesland waanzinnig goed mee. Op ieder vlak’’, zegt Veld. ,,Van boeren die lekker veel geluid willen maken en bijschijnen in de nachten, tot rayonhoofden en hun teams en sluiswachters. Het is één groot warm bad.’’

Les 7: bootjes met schone motoren

Ook ging het vorig jaar nog even over de brandstof van de vele bootjes die de langeafstandszwemmer omringden. Een industrieel veiligheidskundige tipte deze krant dat het ging om volgboten met verbrandingsmotoren zonder driewegkatalysator die koolmonoxide uitstootten. Dat gas, dat op het water bleef hangen, zorgt voor allerhande ongemakken.