-
Volledig scherm
- © ANP

Deel Friese bevrijdingsfeesten naar volgend jaar, dodenherdenking zonder publiek

Als gevolg van de verlenging van de coronamaatregelen tot 1 juni gaan in Friesland onder meer de bevrijdingsfestivals niet door, werd maandagavond bekend. Er wordt nagedacht over andere vormen. De dodenherdenking op 4 mei is sober en zonder publiek

Dat schrijft de Leeuwarder Courant. Uitbundig wordt het uiteraard niet op 5 mei. Mogelijk komen er andere vormen. Dat heeft de provincie woensdagmiddag bekendgemaakt, na overleg tussen Commissaris van de Koning Arno Brok, de Leeuwarder burgemeester Sybrand Buma en de organisatie van Bevrijdingsfestival Fryslân.

De organisatie van het grote Friese bevrijdingsfeest in Leeuwarden moest begin deze week wachten op landelijke besluiten en overleggen met de provincie en gemeenten. Het provinciale feest wordt altijd nationaal afgestemd.

Op landelijke schaal werd vorige week al duidelijk dat het Nationaal Comité 4 en 5 mei vanwege de coronacrisis naar een andere vorm zoekt. Het comité heeft Nederlanders gevraagd om mee te denken. Het bevrijdingsfeest met defilé op 5 mei in Wageningen gaat sowieso niet door.