Volledig scherm
Kassen, foto ter illustratie © Shutterstock

Doorstart glastuinbouwer Hartman Sexbierum: Best Fresh Group is koper

Het failliete glastuinbouwbedrijf A.C. Hartman in Sexbierum gaat verder onder de vleugels van tuinbouwbedrijf Best Fresh Group in Poeldijk in het Westland. Het bedrijf heeft de intentie om ook het personeel over te nemen. De naam Hartman blijft bestaan.

De nieuwe eigenaar bereikte woensdag overeenstemming over de doorstart met curator Hillie Lunter uit Drachten. Aan het eind van de middag is het personeel geïnformeerd. De opluchting over het voortbestaan van het bedrijf in Sexbierum onder de 70 werknemers was groot.

,,We zijn blij dat er weer toekomst is voor het bedrijf en dat waarschijnlijk alle werknemers aan de slag kunnen blijven”, zegt onderhandelaar Sijtze de Bruine van CNV Vakmensen. De Bruine wil zo snel mogelijk met de nieuwe directie in gesprek. ,,Bij de reorganisatie eerder dit jaar heeft Hartman de toezegging gedaan om echt te gaan investeren in de werknemers. We willen graag weten hoe de directie van de Best Fresh Group hierover denkt.”

Best Fresh is groot bedrijf

Best Fresh Group bestaat uit zestien bedrijven met ongeveer 400 werknemers. De gezamenlijke omzet in 2018 was 310 miljoen euro, de nettowinst iets meer dan 1 miljoen euro. De bedrijven leggen zich toe op kasgroenten, biologische groenten, exotische groenten en zacht fruit. Ook is er een eigen transporttak, en er wordt geëxporteerd.

Het hoofdkantoor staat in Poeldijk, op een steenworp afstand van Loosduinen. Loosduinen is de plaats waar vanuit Willem Hartman 43 jaar geleden naar Sexbierum verhuisde om op 2 hectare zijn tuinbouwbedrijf te beginnen.

Welke plannen Best Fresh met Hartman heeft, was aan het einde van de middag niet precies duidelijk. ,,Ze willen investeren, maar nemen eerst tijd om het bedrijf te leren kennen’’, aldus Lunter.

Miljoenenverliezen in 2017 en 2018

Hartman ging twee weken geleden failliet na zware verliezen in de voorgaande jaren. In zowel 2017 als 2018 leed het bedrijf meer dan 7 miljoen verlies, aldus curator Lunter. Begin dit jaar was er een forse saneringsronde, maar die kon niet voorkomen dat er in voorjaar faillissement dreigde. Het bankroet werd op het nippertje voorkomen doordat . huisbankier Rabobank 18 miljoen euro in het bedrijf pompte.

Die injectie heeft niet gerendeerd voor de bank. ,,Rabobank heeft een enorme veer gelaten. De bank heeft echt gehandeld in het belang van de regio. Ik denk dat we daar heel blij mee kunnen zijn.’’

Faillissementsaanvrager The Fruit Farm Group (TFFG) van de Belg Hein Deprez kocht Hartman in de zomer van 2017, maar de transactie bracht hem weinig geluk. Al zijn plannen vielen in duigen toen er een voor een lijken uit de kast vielen. Er ging een streep door de voorgenomen opschaling naar 110 hectare, vergaande verduurzaming, 150 tot 180 extra banen en een aardwarmteput met een diepte van 3000 meter. Deprez claimde te zijn misleid, maar kon niet onder het koopcontract uit.

Trouwe werknemers

Hartman (70 vaste medewerkers) kweekt in 6 kassen op 58 hectare tomaten, paprika’s en komkommers. In het hoogseizoen werken er meer dan honderd uitzendkrachten. Op dit moment zijn het er een handjevol. Hoofdafnemers zijn Albert Heijn en Bakker Barendrecht..

Onder het personeel zitten veel mensen die al lang voor Hartman werken, soms wel veertig jaar. Vrijwel iedereen komt uit Sexbierum of de onmiddellijke omgeving van het dorp. Sommige werknemershuizen staan tussen de kassen.

Recentelijk was er nog een forse tegenvaller toen het College van Beroep in een voorlopige uitspraak uitsprak dat het concern 500.000 aan subsidie voor het aardwarmteproject in Sexbierum moest terugbetalen. De kweker had voor het project Geothermie Waddenkas 1,3 miljoen euro gedeclareerd. Daarvan zou 40 procent door het Rijk vergoed worden. Gedwongen door financiële problemen zette Hartman het aardwarmteproject eind 2017 echter in de ijskast.