Volledig scherm
Exterieur van het het Thialf IJsstadion. © ANP

'Eigen dubbelrol bij ijshockeyhal kostte Heerenveen niets extra’

De ‘dubbele petten’ van de gemeente Heerenveen rond de ijshockeyhal hebben rond de tijdelijk sluiting van de hal niet tot extra kosten geleid.

De rekening van bijna 640.000 euro die de sluiting de gemeente nu oplevert, houdt volgens wethouder Jelle Zoetendal geen verband met de ‘dubbelrol’ rond de ijshockeyhal, zo zei hij gisteravond tijdens een commissievergadering.

Heerenveen is eigenaar van de hal, maar was in 2004 ook de opdrachtgever van de mislukte renovatie waarna het dak instabiel werd. En ook de rol van de gemeente als ‘handhaver’ kwam niet uit de verf, want hoewel de constructie werd afgekeurd ging de verbouwing destijds gewoon door.

Niet te vermijden kosten

Eind 2018 moest de hal per direct dicht voor een noodherstel van twee maanden. Retze van der Honing (GroenLinks) wilde gisteravond weten of de totale schade van ruim zes ton door de dubbelrol van de gemeente hoger is uitgevallen.

Zoetendal vindt van niet. ,,Een groot deel van deze kosten bestaat uit materiaal en manuren om de hal te verstevigen. Dat had anders ook in 2004 moeten plaatsvinden. Die kosten zijn denk ik niet te vermijden.” De overige kosten vanwege de sluiting – zoals de inkomstenderving van ijshockeyclub Unis Flyers – vallen volgens de wethouder niet toe te schrijven ,,aan de vermenging van die rollen”.

Governance wordt onderzocht

Over de hoogte van de schade was donderdagavond weinig discussie – het bedrag van bijna 640.000 loopt niet verder op, aldus Zoetendal – maar de vraag rees wel of Heerenveen niet moet nadenken over zijn rol(len) bij de ijshockeyhal. Is het eigenlijk wel wenselijk dat de gemeente eigenaar blijft, vroeg Age Hartsuiker (Heerenveen Lokaal) zich af.

De ‘governance’ zal worden onderzocht, verzekerde de wethouder, en de raad krijgt binnenkort ook een voorstel om de weg te effenen voor een plan voor nieuwbouw ,,in welke vorm dan ook”.

Formeel moet nog besloten worden of de hal in aanmerking komt voor renovatie, maar Zoetendal acht die kans persoonlijk vrij klein. ,,Qua hergebruik zit er weinig in. Die hal is uit 1966, heel veel dingen zijn heel oud.”