Volledig scherm
Hennep in Hallum © LC

Einde dreigt voor speciaal hennepteam politie Noord-Nederland

Aan het speciale hennepteam van de politie Noord-Nederland dreigt een eind te komen. De politie kijkt of wietproductie ook op een andere manier kan worden aangepakt.

Dat schrijft de Leeuwarder Courant. Op dit moment wordt het functioneren van het noordelijke hennepteam door de politie geëvalueerd. Mocht het team worden opgedoekt, dan volgt de noordelijke politie de trend in de rest van het land. Elders zijn de speciale hennepteams al eerder gesneuveld wegens een gebrek aan mankracht.

Het is logisch dat het hennepteam geëvalueerd wordt, zegt woordvoerder Ramona Venema van de politie Noord-Nederland, aangezien het een project was met een tijdelijke status. ,,Het is normaal dat je op een bepaald moment gaat kijken of het zo goed gaat of dat het ook anders en beter kan”, aldus Venema.

Opsporen en ontmantelen

Het team is sinds vijf jaar actief. Inmiddels zijn er zo’n dertig politiemensen bij betrokken, afkomstig van de basisteams en de verschillende rechercheteams.

Het hennepteam is ooit in het leven geroepen om wietkwekerijen in Friesland, Groningen en Drenthe op te sporen en te ontmantelen. Dit lukte de afgelopen jaren zo’n vierhonderd keer per jaar. ,,We moeten gaan kijken of dit de meest effectieve manier is om de problematiek aan te pakken”, zegt Venema.

Het is volgens haar nog steeds mogelijk dat het hennepteam in de huidige vorm blijft bestaan. ,,Nu eerst een brede evaluatie, dan pas aanbevelingen over hoe dit verder moet.”

Zorgen

De primeur over het mogelijke einde van het hennepteam is voor de fractie van de ChristenUnie in Leeuwarden. De partij had hierover een tip gekregen en wil er opheldering over van burgemeester Sybrand Buma. Fractievoorzitter Frits Rijpma wil via schriftelijke vragen aan het college van Buma weten wat hij vindt van het mogelijke einde van het hennepteam.

,,We willen dat de drugsproblematiek op een manier wordt aanpakt die zo goedkoop en effectief mogelijk is”, zegt Rijpma. ,,Als dit op een andere manier kan dan met het hennepteam: prima. Maar daar hebben wij op dit moment wel zorgen over.”

Helemaal ongegrond zijn die zorgen niet. De politie Noord-Nederland was in 2018 de enige eenheid waar méér (436 om 404) wietplantages werden opgerold dan het jaar ervoor. ,,Dat is niet omdat wij in het Noorden meer kwekerijen hebben”, zei Max Daniel van de eenheidsleiding Noord-Nederland in april in de krant De Gelderlander. ,,Anders dan elders in het land hebben wij ons hennepteam wél in stand gehouden. Dus rollen we ook meer op.”