Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Extra cameratoezicht bij Kallemooi op Schiermonnikoog, gemeente houdt rekening met groep activisten

In verband met het Kallemooifeest op Schiermonnikoog is er opnieuw extra cameratoezicht ingesteld op het Willemshof, naast het gemeentehuis.

Aan de gevel van het gemeentehuis hangen sinds kort twee camera’s en in de omgeving hangen er nog een paar. Ook vorig jaar gebeurde dat al.

Het Kallemooifeest is omstreden. Volgens oud gebruik wordt er zaterdagavond een levende haan in een mand op een paal geplaatst. Dinsdag wordt de haan bevrijd en door de kinderen van het eiland naar de eigenaar teruggebracht. Dat is traditiegetrouw het hoogtepunt van het feest.

Rechtszaak

Tegen het gebruik is veel verzet maar de rechter heeft vorig jaar bepaald dat er goed voor de haan gezorgd wordt en dat het feest niet verboden is. Zo wordt er eten en drinken in de mand geplaatst en hangt er ook een camera in zodat kan worden gezien hoe het met het dier gaat.

De gemeente houdt er rekening mee dat er dierenactivisten naar het eiland reizen en actie voeren als de haan onder grote publieke belangstelling naar boven wordt gehesen. Vandaar het extra cameratoezicht.

Demonstratie

Er is net als vorig jaar een demonstratie aangevraagd en ook toegestaan. Vlakbij het gemeentehuis is een demonstratievakje voor maximaal 25 personen ingericht. Vorig jaar bleef het vakje leeg. Wel stonden er toen demonstranten tussen het publiek.

Op de website schrijft de gemeente: ,,Sinds enkele jaren hebben we te maken met personen die het oneens zijn met het onderdeel van de traditie dat er een haan, voorzien van eten, drinken en beschutting, in een mand in de Kallemooi-mast verblijft. Net als vorig jaar biedt de gemeente aan degenen die het hier niet mee eens zijn de mogelijkheid om te betogen in een hiervoor aangewezen demonstratievak ten noorden van het gemeentehuis. Voor het overige is de Willemshof tijdens het hijsen en strijken van de mast afgezet gebied waar behalve de organisatie en de politie, niemand toegang toe heeft.’’

Respect

De gemeente verzoekt ,,een ieder om zowel de traditie als het recht van demonstratie te respecteren, om niet te (laten) provoceren en niet de orde te verstoren zodat we er weer een heel mooi (kinder-)feest van kunnen maken’’.