Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Foutje bij brandweeroefening: 200.000 euro schade

De Friese brandweer heeft bij een oefening met rook een foutje gemaakt. Hierdoor ontstond voor 200.000 euro schade.

De schade deed zich eerder dit jaar voor op een ‘externe oefenlocatie’ bij een ondernemer. Om privacyredenen wil Veiligheidsregio Fryslân, waar de brandweer onder valt, niet zeggen bij welk bedrijf dit was, wanneer precies en hoe het ongeluk exact kon gebeuren.

In de bestuursrapportage van de veiligheidsregio over de eerste acht maanden van 2019 staat verder dat de verzekering slechts een klein deel van de schade uitkeert. De oefenlocatie is namelijk niet in eigendom van de brandweer. De schade staat bij de veiligheidsregio in de boeken voor 175.000 euro.

In het pand van de ondernemer werd geoefend met kunstrook, zegt een woordvoerder desgevraagd. Op een gegeven moment ontstond ergens lekkage en zo is schade ontstaan aan een zogeheten accupack voor zonnepanelen. Deze - prijzige - accupack moest worden vervangen.

Extra geld voor Oudega

In de rapportage valt ook te lezen dat het opleiden van mensen voor de nieuwe brandweerkazerne in Oudega (Sm.) duurder uitvalt dan begroot. Er is eenmalig 106.000 euro extra nodig.

Oudega is een van de belangrijkste witte vlekken in Friesland, zoals de brandweer het noemt. Het dorp en omgeving hebben een eigen brandweerpost nodig.

Momenteel volgen in Oudega 22 mensen de opleiding tot manschap. Na het afronden van de opleiding in het voorjaar van 2020 moet blijken of de nieuwe kazerne er daadwerkelijk kan komen. Belangrijkste criterium is de bezetting van de post.