Volledig scherm
Een van de foto's op canvas. © Bol.com.

Fries bedrijf biedt Auschwitz-posters aan, Bol.com haalt aanbod offline

Bol.com heeft foto’s op canvas van concentratiekamp Auschwitz-Birkenau uit de collectie verwijderd. De foto’s waren via de internetwinkel te bestellen bij MuchoWow in het het Friese Kollum.

MuchoWow is gevestigd aan de Jumaweg in Kollum en is een onderdeel van Fotocadeau BV, dat in 2015 nog de Jonge Ondernemersprijs won. Dat schrijft de Leeuwarder Courant. 

Op de foto’s staan onder meer de gebouwen en hekwerken, en de poort met het opschrift Arbeit Macht Frei. De platen zijn te koop als print op canvas, hout of aluminium, maar ook als poster voor in de tuin.

Maandag aan het begin van de middag waren de foto’s via Bol.com nog te koop. In de loop van de middag verscheen de mededeling ‘Niet meer leverbaar’, nadat de internetwinkel via social media op de prints werd gewezen.

Geautomatiseerd systeem

In een reactie geeft Bol.com aan de artikelen ‘misplaatst en kwetsend’ te vinden en heeft daarom MuchoWow gevraagd ze offline te halen. Ook de Kollumers zijn geschrokken en laten via Bol.com weten dat het geen onderwerp is waar zij geld aan willen verdienen.

Volgens Muchowow zijn de afbeeldingen van Auschwitz per ongeluk in het aanbod terechtgekomen. Het bedrijf werkt met een geautomatiseerd systeem met afbeeldingen. Die van het concentratiekamp zijn over het hoofd gezien. ,,Wij bieden onze excuses aan iedereen aan die dit als kwetsend heeft ervaren. Wij stellen alles in het werk om onderwerpen zoals deze of andere afbeeldingen en foto’s met een negatieve lading nooit meer af te beelden op artikelen.”

Auschwitz op kerstbal

Eerder kwam Amazon al in opspraak door kerstversieringen aan te bieden met daarop afbeeldingen van het concentratiekamp. Nadat het Auschwitz Memorial de producten onder de aandacht bracht, werden ze offline gehaald.