Chinese maskers
Volledig scherm
Chinese maskers © ANP

Friese ziekenhuizen onderscheppen onveilige mondkapjes uit China

Alle vier Friese ziekenhuizen ontvingen afgelopen week onveilige Chinese mondkapjes. En ook alle vier onderschepten ze op tijd.

Dat schrijft de Leeuwarder Courant. Dit laten de ziekenhuizen in Leeuwarden, Drachten, Sneek en Heerenveen desgevraagd weten. Geen enkel masker kwam volgens de woordvoerders verder dan het magazijn.

De omstreden partij mond- en neusmaskers maakte deel uit van een grote Nederlandse bestelling in China. Het ministerie van Volksgezondheid importeerde 1,3 miljoen zogeheten FFP2-maskers. Daarvan werden er afgelopen week circa 600.000 verspreid over het land.

Veiligheidseisen

Diverse ziekenhuizen lieten ze testen door TNO. Die keurde ze af omdat ze niet aan de veiligheidseisen voldoen. Ze sloten niet goed om het gezicht en de filters die de virusdeeltjes moeten tegenhouden, bleken ondeugdelijk.

Friesland ontving de schijnveilige maskers via het ROAZ, het Regionaal Overleg Acute Zorg Noord-Nederland. Het ROAZ inventariseert dagelijks hoeveel en welke beschermende middelen de noordelijke ziekenhuizen, verpleeghuizen en huisartsen de eerstvolgende dagen nodig hebben. Het orgaan distribueert de spullen aan de hand van een prioriteitenprotocol. Zaterdag waarschuwde het ROAZ-NN al haar afnemers voor de schijnveilige maskers.