Volledig scherm
© ANP

Friesland telt bijna 1.000 AED's, maar vooral in Leeuwarden zijn er meer nodig

Het aantal AED’s en burgerhulpverleners die met zo’n AED overweg kunnen, stijgt in Nederland. Om een dekkend netwerk te creëren zijn er volgens de Hartstichting echter nog wel meer AED’s nodig. Dat meldt de Leeuwarder Courant vandaag.

Op dit moment telt Nederland bijna 20.000 AED’s. Daar moeten nog 5.000 bij, wil Nederland een volledig dekkend netwerk krijgen. Qua dekking in Friesland doet Vlieland het goed met voldoende AED’s in de woonkernen. In Leeuwarden zijn nog wel flink wat AED’s nodig om bij een hartstilstand op tijd te kunnen starten met reanimeren. In heel Friesland zijn er nu ongeveer 1.000 AED’s, waarvan bijna 70 procent dag en nacht beschikbaar is.

Bij een hartstilstand is de overlevingskans het grootst als je direct 112 belt en binnen 6 minuten begint met reanimeren en een AED inzet. De gemiddelde responstijd van een ambulance is 8 tot 10 minuten.

Via HartslagNu, het landelijk oproepsysteem voor reanimatie dat is gekoppeld aan 112, worden mensen die in de buurt van een slachtoffer zijn, opgeroepen om te komen reanimeren. Zij zijn gemiddeld 2,5 minuut sneller bij het slachtoffer dan de ambulance.

Voldoende dekking in jouw buurt?

In het systeem staat ook welke AED in de buurt is om door de burgerhulpverlener gebruikt te kunnen worden. De meeste hartstilstanden vinden in en rond het huis plaats (zo’n 70 procent). Daarom is het belangrijk dat er in woonwijken voldoende dag en nacht beschikbare AED’s zijn.

De Hartstichting roept buurtgenoten op om samen een crowdfunding te starten voor een AED in de buurt. Of er in jouw buurt voldoende AED-dekking is, is te checken via de website van de Hartstichting.