FrieslandCampina kapt met vlog-melk van Friese boeren
FrieslandCampina neemt geen duurdere ‘Vlog-melk’ meer af van 84 Friese melkveehouders in Workum en omgeving.
Vlog-melk is afkomstig van koeien die geen genetisch aangepast veevoer mogen krijgen, zoals gen-soja. Vlog staat voor Verband Lebensmittel Ohne Gentechnik.
In de kaasfabriek van FrieslandCampina in Workum wordt van deze bijzondere melkstroom vlog-foliekaas gemaakt voor de Duitse markt. Foliekaas is kaas die gerijpt is in folie.
Omzetverlies
Het rendement van dit zuivelproduct staat onder druk doordat ook andere zuivelbedrijven zich op deze markt hebben begeven. Voor de betrokken boeren is het een tegenvaller, omdat de vlog-melk een meerprijs oplevert van 1 cent per kilo melk. Op een melkbedrijf met 1 miljoen kilo melk betekent dat een omzetverlies van 10.000 euro.
Hoeveel boeren nu nog vlog-melk leveren aan ‘Workum’ wil woordvoerder Jan Willem ter Avest niet zeggen. Waarom gekozen is voor juist deze 84 boeren heeft te maken met logistieke kosten.
Natuurgerijpt
FrieslandCampina handhaaft wel de productie van natuurgerijpte kaas met vlog-melk. Deze vindt plaats in de fabrieken in Steenderen en Born.
FrieslandCampina was in de zomer van 2017 een van de eerste zuivelbedrijven die vlog-melk introduceerde. Tot begin dit jaar zat deze melkstroom in de lift. Augustus vorig jaar breidde het zuivelconcern het aantal leverende melkveebedrijven nog uit van 400 naar ruim 600.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
-
Ook in ziekenhuizen luwt griepgolf, weinig operaties uitgesteld
Dat het aantal griepgevallen is gedaald, merken ook de ziekenhuizen. Ze hebben het nog steeds heel druk, maar de situatie wordt momenteel in elk geval niet erger en een groot deel heeft nog geen operaties hoeven afzeggen. Dat komt naar voren uit een rondgang van het ANP langs ongeveer veertig van de ruim zeventig ziekenhuizen in Nederland. -
Arriva: vooral uitval door staking in Limburg, in Friesland rijdt wel 60 procent van de bussen
De staking van Arriva-medewerkers in het streekvervoer is vooral te merken in Limburg en Brabant. Volgens een woordvoerder van de vervoersmaatschappij rijden in Limburg zo‘n 35 tot 40 procent van de bussen. Ook staan de treinen hier vandaag stil. In Brabant gaat het om 20 tot 30 procent van de bussen. -
PREMIUMTips
Juni voor veel gezinnen stressvolle maand: ‘Werk als team om de hectiek aan te kunnen’
De afsluiting van het schooljaar komt eraan, met (voor de basisschool) een avondvierdaagse, afscheidsmusical en barbecue met de klas. Structuurcoach Marleen Gondelach heeft tips om de hectiek van de maand juni te helpen bedwingen. ,,Zeg je ‘nee’ tegen anderen, dan zeg je ‘ja’ tegen jezelf en je kinderen.” -
1100 woningen gevoelig voor schade door bodemdaling: Leeuwarden maakt geld vrij voor advies
Leeuwarden trekt jaarlijks bijna 30.000 euro uit voor een zogenoemd Funderingsloket om inwoners te adviseren over mogelijke problemen met de fundering van hun woning. De gemeente telt zo’n 1100 woningen in het veenweidegebied die gevoelig zijn voor schade als gevolg van bodemdaling.
-
PREMIUMzes vragen19
Een zonneboiler levert gratis warm water: in zoveel jaar verdien je hem terug
-
-
-
Spits Bjorn Johnsen traint op proef mee bij SC Cambuur
Spits Bjorn Johnsen traint de komende periode mee bij SC Cambuur om te ontdekken of een verdere samenwerking tot de mogelijkheden behoort. De 31-jarige spits is momenteel transfervrij na een periode bij de Canadese club CF Montreal. -
Woudagemaal (uit 1920) in Friesland blijft langer draaien
Het historische Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer in Friesland blijft langer draaien omdat de weersverwachting is verslechterd. Wetterskip Fryslân zette het gemaal zaterdag in werking en dacht dat het uiterlijk woensdagmorgen weer kon stoppen, maar heeft nu besloten dat het gemaal in elk geval tot donderdagavond blijft draaien. Het Woudagemaal maalt overtollig water uit de provincie en loost dat op het IJsselmeer.