Volledig scherm
Het verdwenen monument © Google Streetview

Geliefd stukje Friese treinhistorie spoorloos verdwenen

Een gekoesterd overblijfsel van het Dokkumer Lokaaltsje in Leeuwarden is plotseling verdwenen. Bij de gemeente heeft niemand een idee waar het gebleven is.

,,Ik fietste er vorige week nog langs en opeens zag ik dat het verdwenen was‘’, zegt Jan van der Meer, die veel per tweewieler door de stad toert. Het stalen brugoverblijfsel naast de Harlingertrekweg is foetsie. Veel mensen koesterden dit stalen voorwerp als overblijfsel van de Dokkumer lokaalspoorweg spoortje naar Stiens.

Het is meer mensen opgevallen en de gemeente heeft er al verschillende meldingen over gehad. Wanneer het brugdeel is weggehaald, weet niemand precies. Vlakbij deze locatie wordt straks het WTC-gebied voorbereid voor de bouw van een nieuw voetbalstadion. Binnen de gemeente zijn echter geen plannen bekend om het spoormonument hiervoor te verwijderen.

Spoor bijster

De gemeentelijke voorlichters vroegen de afgelopen rond bij verschillende ambtelijke diensten, maar dit leverde niets op. ,,Wij zijn het spoor ook bijster, we weten niet waar het brugdeel is’’, zegt woordvoerder Rob Leemhuis.

Tot eind vorige eeuw was het spoor naar Stiens nog bruikbaar, maar de spoorwegen wilden er vanaf. In 2008 werd de gemeente Leeuwarden eigenaar van een fors stuk spoor. Ze liet de draaibare spoorbrug toen slopen, maar besloot het noordelijk landhoofd in stand te houden, met hierop nog een restant van de brug. Die kreeg een informele status als herinneringsmonument.