Volledig scherm
© ANP

GGD Fryslân voelt niks voor onderzoek naar geiten

GGD Fryslân voelt er niks voor om te onderzoeken of er ook rondom Friese geitenbedrijven sprake is van een verhoogde kans op longontsteking.

Volgens GGD-arts Paul Tan telt Friesland te weinig geitenbedrijven (22) en omwonenden om een goede analyse te maken. ,,En wat voegt het toe als gerenommeerde instituten dit verband elders in Nederland al wel hebben vastgesteld. Bovendien kost zo’n onderzoek veel geld”, voegde collega Gea de Meer er aan toe tijdens de expertmeeting die provinciale staten woensdagmiddag organiseerden vanwege de geitenstop. Gedeputeerde Staten willen de stop op nieuwe vestigingen en uitbreiding van bestaande bedrijven met een jaar verlengen. De Staten vellen 10 juli hun oordeel.

25 procent

Aaneiding voor de geitenstop, die door alle provincies is ingevoerd uitgezonderd Groningen en Drenthe, zijn meerdere onderzoeken naar de relatie tussen veehouderij en de gezondheid van omwonenden in Noord-Limburg en het oosten van Noord-Brabant. Daaruit blijkt dat rondom geitenbedrijven circa 25 procent meer sprake is van een longontsteking, zei onderzoeker Lidwien Smit. Na de zomer worden de uitkomsten verwacht van soortgelijke onderzoeken in Overijssel, Gelderland en Utrecht.

In al die jaren hebben de onderzoekers echter de oorzaak niet kunnen vast stellen. Dat bracht René van den Brom van de Gezondheidsdienst voor Dieren tot de conclusie dat de geitenstop niet op feiten is gebaseerd maar op emotie.

‘Stinkt hier net zo’

Oud GGD-arts Jos van de Sande riep de overheden op om de volksgezondheid centraal te stellen in plaats van het landbouwbelang. ,,Als we blijven wachten op de causale relatie is het vaak al te laat. Tijdens zijn reis door Friesland concludeerde hij via social media dat het hier al net zo stinkt als in Brabant. ,,Hoe langzaam het hele land een mesthoop wordt.”

Henk van Boekel van LTO Geitenhouderij riep op om de geitenstop te beperken tot nieuwkomers. ,,Deze maatregel is knellend voor de bestaande bedrijven, omdat velen van hen moeten investeren in een nieuwe stal en omdat geitenbokjes langer op het bedrijf blijven om afgemest te worden.”