Volledig scherm
Het kantoor van de GGD in Leeuwarden © Google Streetview

GGD: wijk-GGD’er in heel Friesland voor verwarde personen

De wijk-GGD’er is een succes in Heerenveen. De GGD overweegt dergelijke hulpverleners in de hele provincie in te zetten om overlast door verwarde personen terug te dringen.

Aan een voorstel wordt momenteel gewerkt. Daarin staat onder meer dat er een proef zou moeten komen, waarin wijk-GGD’ers gemeenten gaan ondersteunen bij de hulp aan ‘kwetsbare doelgroepen’. Hiertoe vallen onder meer personen met verward gedrag.

Momenteel werken vier Friese gemeenten met een wijk-GGD’er. Heerenveen startte als eerste en wel op 1 januari 2018. De gemeente haakte met nog twaalf andere aan bij een landelijke pilot met als doel de overlast door verwarde personen terug te dringen.

Toenemende politiemeldingen

Reden hiertoe was het hoge aantal toenemende politiemeldingen hierover, aldus wethouder Jelle Zoetendal. Later kwamen Achtkarspelen, Smallingerland en De Fryske Marren met een dergelijke hulpverlener. De wijk-GGD’ers wisselen onderling ervaringen uit.

De instantie voor geestelijke gezondheidszorg zegt de ,,komst van de functionaris toe te juichen.’’ Het lastige is volgens de GGD echter dat de aanpak per gemeente verschilt. En dat kan ,,onduidelijkheid scheppen voor ketenpartners zoals de politie’’, aldus de GGD in een reactie.

Schakel

Een wijk-GGD’er is de schakel tussen mensen met problemen en organisaties als onder meer gemeente, politie, GGD en woningcorporaties. Hij zoekt personen met verward gedrag op en stemt passende hulp af met instanties. Dit om escalaties te voorkomen.

In Heerenveen ging het aantal meldingen door verwarde personen sinds de invoering van de wijk-GGD’er in een jaar tijd van 400 met 80 terug. ,,En dy daling set troch’’, aldus wethouder Zoetendal.