Volledig scherm
De sluizen bij Lauwersoog © Provincie Groningen

Gratis af te halen in Lauwersoog: sluisdeuren

De provincie Groningen doet de vier stormvloeddeuren in de Robbengatsluis bij Lauwersoog gratis van de hand.

,,We hopen dat er liefhebbers zijn die de deuren willen hergebruiken. Natuurlijk kun je ze afvoeren als afvalhout, maar het is leuker als ze een nieuwe bestemming krijgen. Ze zijn te goed om weg te gooien’’, zegt gedeputeerde Fleur Gräper (D66).

De sluisdeuren zijn elk 4 meter breed en 10,25 meter hoog. Per stuk wegen ze 20 ton. ,,Je neemt ze dus niet zomaar even onder de arm mee. Als we een gegadigde hebben, wil de provincie eventueel wel zorgen voor transport.’’

Sluizen of een andere creatieve bestemming

De bedoeling is dat de sluisdeuren in april worden verwijderd en vervangen door nieuwe deuren. Daarna zijn ze beschikbaar. Gräper onderstreept dat de keuze valt op degene die met een mooie herbestemming op de proppen komen.

,,Wat dat betreft laten we ons verrassen. Het komt niet vaak voor dat we zoiets weggeven. Ze zijn bruikbaar voor sluizen, maar een andere creatieve bestemming is ook mogelijk.’’

De Robbengatsluis is een schutsluis die het mogelijk maakt om van het meer naar de Waddenzee te varen. De R.J. Cleveringsluizen, dat zijn de spuisluizen van het afstroomgebied van het Reitdiep, liggen ten westen van het dorp Lauwersoog. Hier ligt de grens tussen Groningen en Friesland.

Volledig scherm
De sluisdeuren zijn niet makkelijk te vervoeren. © Provincie Groningen