Volledig scherm
Afbeelding ter illustratie. © Shutterstock

Grote olievlek drijft in Willemshaven Harlingen

Een grote olievlek drijft momenteel in de Willemshaven van Harlingen. ,,Het is een flinke hoeveelheid olie’’, zegt André Borsch van BDS Harlingen, het bedrijf is sinds vanmorgen half negen bezig de olie uit het water te halen.

Borsch weet niet wanneer en hoe de olie in het water is gekomen. ,,Het zou ook vannacht gebeurd kunnen zijn. Bij daglicht zie je het, en dan begint het hele circus.’’ Borsch verwacht aan het begin van de avond de olie uit het water te hebben gehaald.

Rijkswaterstaat heeft monsters genomen van de olie om de dader te achterhalen. ,,Zo komen we erachter wat voor olie het is en waar het vandaan komt. Dan kunnen we misschien de dader achterhalen’’, legt Baudina Schaafsma van Rijkswaterstaat uit. ,,Er ligt nu een oliescherm om verdere verspreiding te voorkomen en de olie in te dammen. Het tij was gelukkig gunstig, zodat de olie in de binnenhaven is gebleven en niet de zee in is gestroomd.’’

  1. Teruglezen: Tijdens actiedag lag groot deel van zorg in Nederland plat
    Ziekenhuisstaking

    Teruglezen: Tijdens actiedag lag groot deel van zorg in Nederland plat

    Zorgmedewerkers in naar schatting 83 ziekenhuizen, 32 poliklinieken en vier revalidatiecentra legden vandaag het werk neer. Hierdoor lag een groot deel van de zorg plat. Spoedeisende hulpafdelingen, hartbewaking en verloskundeafdelingen bleven wel gewoon open. Ook de oncologische zorg ging door. In de diverse ziekenhuizen waren protestbijeenkomsten en ludieke acties. Hoe verging het de verpleegkundigen vandaag? Lees alles terug in ons, inmiddels gesloten liveblog.