Volledig scherm
Aart Staartjes. © AD

Herdenkingsplek ingericht in woonplaats Aart Staartjes

In de bibliotheek van het Friese Dronrijp is een herdenkingsplek ingericht voor Aart Staartjes. De acteur overleed zondag, 81 jaar oud, aan de gevolgen van een verkeersongeval. Dronrijp is de woonplaats van de familie Staartjes.

Geïnteresseerden kunnen tot en met donderdag tussen 13.30 en 18.00 uur in de bibliotheek terecht ‘voor een woord van troost of afscheid’, meldt de gemeente Waadhoeke waar Dronrijp onder valt. Bovendien is er een mogelijkheid om bloemen neer te leggen en een condoleanceregister te tekenen. Ook in Beeld en Geluid in Hilversum ligt een register.

Staartjes wordt geroemd als pionier van de kindertelevisie. Bij molen De Poelen stonden de wieken in de rouwstand. ‘s Ochtends luidden de kerkklokken van d’Alde Wite (Salviuskerk), de kerk tegenover de woning van Staartjes. Vlaggen hangen halfstok. 

‘Triest’

Buurman Ron Groen plaatste bloemen voor het raam en plakte een Amsterdams logo op de vlag, vanwege de roots van de acteur. ,,Om zo’n man op die manier uit het leven te zien gaan. Het is triest’’, zegt Groen tegen de Leeuwarder Courant. Groen en Staartjes spraken af en toe met elkaar. Onderwerp van gesprek was dan vaak Amsterdam-Noord, de wijk waar beiden opgroeiden.

Staartjes was bekend als Meneer Aart uit Sesamstraat en van jeugdprogramma’s als De Stratemakeropzeeshow, J.J. de Bom, voorheen: ‘De Kindervriend’, De film van Ome Willem en Woord voor Woord, een serie bijbelvertellingen.

Volledig scherm
Op de plek van het ongeluk waar Aart Staartjes het leven verloor werden eerder bosjes bloemen, kaarsjes en teksten gelegd. © Anton Kappers