Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Shutterstock

Het was een vruchtbaar jaar in de Friese ziekenhuizen

Vorig jaar zijn aanzienlijk meer baby’s geboren in de Friese ziekenhuizen dan in de voorgaande jaren. Voor een groot deel heeft dat te maken met een faillissement in Lelystad, maar ook met een verrassende stijging van het aantal geboortes in Friesland.

In totaal zagen 5682 baby’s in 2019 het levenslicht in een van de vier Friese ziekenhuizen. Dat is ruim 12 procent meer dan in 2018. Dat schrijft de Leeuwarder Courant. 

Vooral de verloskundige afdelingen in de ziekenhuizen van Sneek (Antonius) en Heerenveen (Tjongerschans) hebben het een stuk drukker gekregen. Door het failliet van MC IJsselmeerziekenhuizen verdween eind 2018 de geboortezorg uit Lelystad. Het overgrote deel van de bevallingen van vrouwen uit de Noordoostpolder en van Urk vindt sindsdien plaats in deze ziekenhuizen.

Antonius meldt dat vorig jaar zo’n 30 procent van de bevallingen uit de Flevopolder kwam. Tjongerschans heeft daarnaast in het najaar lachgas geherintroduceerd als pijnbestrijding bij bevallingen. Mogelijk heeft dat ook een kleine toestroom op gang gebracht.

Opvallend is dat ook de ziekenhuizen in Drachten (Nij Smellinghe) en Leeuwarden (MCL) fors meer geboortes melden. Een verklaring hebben ze daar niet voor, ze spreken van jaarlijkse fluctuaties. ,,Onze ervaring is dat in Nij Smellinghe soms iets meer en soms iets minder dan duizend baby’s per jaar worden geboren. Wij zien geen duidelijk herleidbare reden hiervoor”, meldt communicatieadviseur Sarah van der Meer.

Uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat er in 2019 daadwerkelijk beduidend meer baby’s geboren zijn in Friesland: 5961 ten opzichte van 5789 in 2018, dat zijn 172 geboortes meer (dit betreft de meest actuele cijfers, die lopen van 1 december tot 1 december). Dat is opmerkelijk, omdat in de voorgaande twintig jaar slechts drie keer eerder een toename van het aantal Fries geregistreerde baby’s is vastgesteld.

Een verklaring kan verder zijn dat het aantal ziekenhuisbevallingen ten opzichte van thuisbevallingen blijft stijgen. In 2018 bevielen al zo’n zes op de zeven vrouwen in het ziekenhuis.

  1. Werknemers pluimveeslachterij Frisia Foods Haulerwijk eisen maatregelen tegen te hoge werkdruk

    Werknemers pluimvee­slach­te­rij Frisia Foods Haulerwijk eisen maatrege­len tegen te hoge werkdruk

    Werknemers van Frisia Foods in Haulerwijk eisen in een petitie maatregelen van de directie tegen de te hoge werkdruk bij de pluimveeslachterij. Dat meldt de Leeuwarder Courant. Karel de Buijzer, bestuurder FNV Voedingsindustrie: ,,De maat is echt vol. Werknemers komen niet toe aan hun rust door gehaaste pauzes. Daarnaast is er veel te veel uitstroom van uitzendkrachten, zodat de werkdruk structureel te hoog blijft”.